Smanjuje upale u telu: Obavezno uvrstite ovaj vitamin u ishranu, u jednoj zelenoj namirnici ga ima na pretek!

Vesti 07.02.2024 17:03 0

Takođe je veoma koristan za imuni sistem...

povrće

Shutterstock

Namirnice koje sadrže vitamin E su potrebne našem organizmu. Ovaj vitamin igra vitalnu ulogu kada je naše zdravlje u pitanju.

Vitamin E je esencijalni nutrijent, a to znači da ga naše telo ne proizvodi i da treba da ga unosimo kroz ishranu. Međutim, ne preporučuje se da uzimate suplemente sa ovim vitaminom sem ako se ne suočavate sa nedostatkom jer to može dovesti do problema sa srcem.

Zašto su namirnice koje sadrže vitamin E važne?

Vitamin E u telu deluje kao antioksidant, a to znači da sprečava slobodne radikale da izazovu oštećenje ćelijskih membrana, DNK i proteina. Takođe je veoma koristan za imuni sistem, a istovremeno i smanjuje upalne procese u telu.

jetra

Shutterstock

 

Vitamin E je rastvorljiv u mastima što znači da mu je potrebno prisustvo masti, kao i žuči iz jetre da bi ste apsrobovao u tanko crevo. Zbog toga je dobro da vitamin E bude uparen sa izvorom masti kao što je avokado, maslinovo ulje ili orasi. Evo koje namirnice sadrže ovaj vitamin.

Koje namirnice sadrže vitamin E?

Semenke suncokreta

Seme suncokreta jeste sićušno, ali ima priličnu snagu. Porcija od pola šolje semena obezbeđuje oko 25 mg vitamina E što je čak i više od preporučene dnevne doze. Seme je savršeno kao grickalice, a možete ga u ubaciti i u salatu, uz grčki jogurt ili bilo šta drugo.

Puter od kikirikija

Puter od kikirikija

Printscreen/YouTube/The Cooking Foodie

 

Ovo kremasto i uzbudljivo jelo je svestran izvor vitamina E. Osim što ga možete koristiti kao dobar namaz, možete ga jesti i uz štapiće celera ili kriške jabuke. Takođe se odlično slaže sa smutijima ili krekerima od celog zrna.

Špargle

Za brzi nedeljni obrok, propržite špargle na maslinovom ulju sa malo mlevenog belog luka i crvenim čili pahuljicama. Poslužite ih uz vaš izbor proteina. Od jedne špargle ćete dobiti skoro 2 mg vitamina E.

Bademi

U otprilike 23 komada možete naći oko 7 mg vitamina E. Oni su sjajan izvor hranljivih materije, a pored toga imaju odličan izbor biljnih vitamina i masti koji pomažu u borbi protiv upale.

Spanać

spanać

Shutterstock/Spanać

 

Spanać je namirnica koja je sinonim za zdravu ishranu. On sadrži i vitamin E, a njega je lako dodati u supe, vativa, smutije, salate ili sendviče. Možete probati i da dinstate listove u ulju avokada i belom luku i da od njega napravite ukusan prilog.

Avokado

Avokado takođe spada u namirnice koje sadrže vitamin E. Jedan avokado sadrži oko 4 mg hranljivih materija, a on je i odličan izvor vitamina E. Možete ga jesti uz tost, ali i kao gvakamole uz celer i štapiće šargarepe. Zeleno voće je veoma lako pripremiti i prilagoditi svakom receptu.

Crvena paprika

paprika

Rina

 

Crvena paprika je odlična slana užina. Čini idealnu kombinaciju sa grčkim jogurtom. Osim što je ovo hrskava i zadovoljavajuća poslastica, ona i obezbeđuje zalihe vitamina E sa skoro 2 mg, ističe Lepota i Zdravlje.

Pinjoli

Osnovni  sastojak persta su pinjoli koji sadrže skoro 3 mg vitamina E. Oni su savršeni kao ukusni dodatak za razna jela, a takođe čine ukusan dodatak salatama. Rukola sa parmezanom i pinjolima je omiljena klasična kombinacija.

Ulje pšeničnih klica

Jedna supena kašika ovog ulja sadrži 20 mg vitamina E. Međutim, toplota može umanjiti njegov nutritivni sadržaj, pa je bolje da ga koristite hladno ili u nekuvanim jelima. Njega čak možete koristiti i u smutijima.

Mango

Mango takođe spada u namirnice koje sadrže vitamin E. Tropsko voće ima oko 3 mg po voću, a možete ga jesti  i sirovog i zamrznutog. Takođe, on je sjajan dodatak salatama i možete ga kombinovati sa avokadom i piletinom.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading