Savršeno zimsko voće: Smanjuje rizik od osteoporoze, pomaže da lakše zaspite i jača imunitet

Vesti 16.01.2024 14:03 0

Bogat je vitaminom C, vlaknima i drugim hranljivim materijama, pa je odličan za zdravlje. Najčešće se jede u ovom periodu.

žena

Shutterstock

Kivi potiče iz Kine, a danas se uzgaja u mnogim delovima sveta. Evo kako deluje na organizam:

Jača imunitet i čuva zdravlje

Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. "Jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C i tako pomaže telu da se odbrani od bolesti", kaže poznati indijski dijetolog Arhana Batra. Kivi je bogat antioksidantima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv stresa i slobodnih radikala, smanjujući upale.

Podstiče mršavljenje

Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrijednosti u kiviju stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u kontroli apetita i podstiče mršavljenje.

kivi

Shutterstock

 

Poboljšava kvalitet sna

Kivi sadrži serotonin, koji je povezan s regulisanjem spavanja. "Konzumacija kivija pre spavanja može doprineti poboljšanju njegovog kvaliteta i trajanja, što ga čini zdravom opcijom za rešavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Vitamin K neophodan je za zdravlje kostiju, a adekvatan unos pomaže vezivanje kalcijuma i doprinosi jakim i zdravim kostima. Kivi je dobar izvor ovog vitamina.

Bonus video:

 
Komentari (0)
Loading