Kivi potiče iz Kine, a danas se uzgaja u mnogim delovima sveta. Evo kako deluje na organizam:
Jača imunitet i čuva zdravlje
Kivi je poznat po visokom sadržaju vitamina C koji igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. "Jedan kivi može osigurati više od dnevnog preporučenog unosa vitamina C i tako pomaže telu da se odbrani od bolesti", kaže poznati indijski dijetolog Arhana Batra. Kivi je bogat antioksidantima, uključujući polifenole i karotenoide, koji pomažu u borbi protiv stresa i slobodnih radikala, smanjujući upale.
Podstiče mršavljenje
Kombinacija vlakana i niske kalorijske vrijednosti u kiviju stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u kontroli apetita i podstiče mršavljenje.
Poboljšava kvalitet sna
Kivi sadrži serotonin, koji je povezan s regulisanjem spavanja. "Konzumacija kivija pre spavanja može doprineti poboljšanju njegovog kvaliteta i trajanja, što ga čini zdravom opcijom za rešavanje poremećaja spavanja", tvrdi Batra.
Smanjuje rizik od osteoporoze
Vitamin K neophodan je za zdravlje kostiju, a adekvatan unos pomaže vezivanje kalcijuma i doprinosi jakim i zdravim kostima. Kivi je dobar izvor ovog vitamina.
Bonus video: