Javlja se kad hodama, a svi mislimo da je to normalno: Bol na ova 3 mesta može biti znak visokog holesterola

Slobodanka Ćorić Vesti 07.02.2024 07:43 0

BOL NA OVA 3 MESTA MOŽE DA BUDE ZNAK VISOKOG HOLESTEROLA! Najveći problem je što skoro svi misle da je to "normalno"

Javlja se kad hodama, a svi mislimo da je to normalno: Bol na ova 3 mesta može biti znak visokog holesterola

Shutterstock

Povišene vrednosti masnoća u krvi su najčešće posledica nepravilnih navika u ishrani i nezdravog stila života. Međutim, visoke vrednosti holesterola mogu biti nasledne. Dešava se da osobe koje se zdravo hrane i unose minimalne količine masti životinjskog porekla i drugih izvora holesterola, imaju povišene vrednosti holesterola koje ne mogu da regulišu ishranom i fizičkom aktivnošću. Uglavnom je tada u pitanju neki nasleđeni poremećaj u metabolizmu holesterola koga u krvi ima u višku.

Naše telo ponekad daje suptilne signale da patimo od visokog holesterola. Američko udruženje za srce (AHA) ističe da oni uključuju grčeve i bolove na tri mesta - u kukovima, butinama ili listovima. Oni se javljaju prilikom hodanja, penjanja uz stepenice ili vežbanja. Bol može da potraje nekoliko minuta i da se zaustavi čim prestanete da vežbate.

Ovo su još neki znaci koji mogu da ukažu na ovaj zdravstveni problem: rane na stopalima ili prstima koje teško zarastaju, značajan pad temperature u potkolenici ili stopalu u poređenju sa ostatkom tela, spor rast noktiju,

erektilna disfunkcija.

Stručnjaci upozoravaju da se bol javlja u mišićima, a ne u zglobovima. Mnogi mogu da pomisle da je u pitanju artritis, išijas ili običan bol koji nastaje od prekomernog sedenja. Ključ za borbu protiv visokog holesterola je zdrava ishrana. Zamena zasićenih masti nezasićenim mastima je odličan način za snižavanje nivoa holesterola, kažu stručnjaci i savetuju da se iz ishrane izbace sir, kolači i masno meso, piše Mondo.

 Evo gde ima nezasićenih masti:

  • biljna ulja kao što su maslinovo, suncokretovo ili kukuruzno ulje
  • avokado
  • orasi i semenke
  • masna riba
Komentari (0)
Loading