Jesu li saune zdrave za nas? Podstiču gubitak kilograma, ali mnogi preteruju po pitanju jednog faktora

Vesti 27.01.2024 19:00 0

Korišćenje saune može biti štetno ako se pretera

sauna

Shutterstock

Većina ljudi ne zna da saunu treba koristiti samo 15 minuta dnevno i da se ne preporučuje osobama koje imaju zdravstvene probleme. Brojne su koristi za telo i zdravlje, stručnjaci ističu da korišćenje saune može da šteti ako se pretera.

Sauna je deo kulture i načina života u Norveškoj, Finskoj, Švedskoj, Rusiji... Poseta sauni doživela je svoju ekspanziju posle Drugog svetskog rata. Postoji nekoliko različitih vrsta sauna, ali svaka od njih donosi određene koristi za telo i zdravlje, smatraju stručnjaci.

sauna

Shutterstock

 

Istraživanja na ovu temu pokazala su da redovno korišćenje saune pre svega podstiče gubitak težine, ubrzava metabolizam, čisti kožu, deluje protivupalno, poboljšava cirkulaciju, otvara disajne puteve, pomaže u borbi protiv stresa i poboljšava rad i zdravlje srca. i kardiovaskularni sistem.  

Korišćenje saune ima svoje nedostatke

Uprkos brojnim prednostima, jedna stvar je ključna. Korišćenje saune može biti štetno ako se pretera, upozoravaju stručnjaci. Boravak u sauni duži od 15 minuta može dovesti do neželjenih posledica kao što su dehidracija i ubrzan rad srca.

Saunu ne smete koristiti ako bolujete od epilepsije i bolesti srca i krvnih sudova, ako imate ugrađen stent i pejsmejker, miokarditisa, endokarditisa i degenerativnih bolesti srca sa anginom pektoris, piše RTCG.

Lekari ističu i da trudnice, osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom i svi koji se oporavljaju od operacije ne bi trebalo da koriste saunu. Takođe je preporučljivo preskočiti ulazak u saunu nakon jela i pijenja alkohola.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading