Trudnice treba da znaju: Jutarnju mučninu izazivaju ovi faktori, retke su srećnice koje nemaju "proslavu" u kupatilu

Vesti 03.12.2023 09:44 0

Čak i ako ste prošli prvi trimestar bez mučnine, to ne znači da je nećete imati...

trudnica

Shutterstock

Ako ste jedna od onih trudnica koje nemaju jutarnje mučnine, saznajte šta je razlog i treba li da brinete?

Sve druge buduće mame se bore sa mučninom tokom trudnoće, a vi ste prošli prvi trimestar bez ikakvih znakova mučnine ili povraćanja. Ali iako nemate taj neugodan osećaj, možda se pitate da li je vaša beba dobro i šta nije u redu sa vama?

Ne brini! „Skoro 30 odsto trudnica u potpunosti preskoči bilo kakvu mučninu“, kaže dr Mišel Hakaka, ginekolog sa Beverli Hilsa i autor knjige Ekpecting 411. "I to je definitivno nešto zbog čega bi trebalo da budete srećni." 

Pa ko su srećne žene koje izbegavaju višenedeljnu 'proslavu' u kupatilu? Iskreno, to može biti bilo ko. "Neke žene mogu iskusiti jutarnju mučninu, a neke jednostavno ne. Neke žene je nemaju u prvoj trudnoći, ali je imaju u drugoj, i obrnuto", kaže dr Mara Francis, ginekolog iz Teksasa i autor knjige: 'Mamice MD Guides.' . „Ne doživljavaju svako jutarnju mučninu, kao što ne doživljavaju svi mučninu kretanja.

Možda imate jaču građu, možda možete bolje da se nosite sa porastom nivoa hormona, kao što je beta HCG (humani horionski gonadotropin), estrogen i drugi hormoni koji dolaze tokom prvog trimestra. Ovi nivoi hormona brzo rastu u ranim nedeljama trudnoće, što može izazvati uznemireni stomak. Kada dođete do drugog tromesečja, ovi nivoi, iako i dalje rastu, lakše se tolerišu.

Trudnica

Shutterstock

 

Kod manjeg procenta žena nedostatak jutarnje mučnine može ukazivati na to da im je nivo hormona znatno niži od proseka i da imaju povećan rizik od pobačaja, ali to obično nije slučaj – i svakako ne treba da brinete ako to uradite. ne doživite jutarnju mučninu, sve dok vaš ginekolog smatra da nivo hormona izgleda zadovoljavajuće. „Mnoge žene su mi dolazile u panici jer nisu imale jutarnje mučnine i mislile su da su u većem riziku od pobačaja“, kaže dr Frensis i dodaje: „Ako nemate jutarnje mučnine, to ne znači da imate abnormalne nivoe hormona, to samo znači da bolje podnosite trudnoću."

Međutim, nemojte se previše uzbuđivati! Čak i ako ste prošli prvi trimestar bez mučnine, to ne znači da je nećete imati. Iako većina žena pati od jutarnje mučnine između 8. i 14. nedelje, svaka žena i svaka trudnoća su različite, a vi ćete možda dobiti svoj deo jutarnje mučnine malo kasnije.

Da zaključimo, ako nemate mučninu, smatrajte se srećnicom i uživajte u činjenici da bez previše problema prolazite kroz ono što mnoge žene smatraju najtežim delom trudnoće.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

Komentari (0)
Loading