Dečak (5) je kašljao tri meseca bez prestanka: Doktori su se zanemeli kada su videli snimak njegovih pluća

Jelena Vukelić Vesti 15.01.2024 17:49 0

Kašalj kod dece je normalna pojava, ali ako je konstantan i učestao, onda treba proveriti kod lekara

BOLNICA

Shutterstock

Kašalj je obično uzrokovan prehladom i deca u proseku kašlju oko osam puta godišnje. U većini slučajeva kašalj i prehlade će se poboljšati u roku od nekoliko dana, navodi NHS. Međutim, doktori u Paragvaju ostali su zbunjeni kašljem petogodišnjeg dečaka, koji je trajao tri meseca. Bili su zapanjeni kada su konačno otkrili razlog. 

Dečak je patio od jakog kašlja od decembra 2022. godine, pre nego što je odveden kod lekara. Dok su vršili opsežne provere kako bi pronašli potencijalni uzrok, lekari su bili šokirani kada su pronašli metalni predmet u njegovom levom plućnom krilu. Rendgenski snimci su otkrili da je dečak ima metalnu oprugu u plućima, koja je tu bila zaglavljena tri meseca. Prvo je lečen u regionalnoj bolnici De Villarrica, odeljenje Guaira, u Paragvaju, prenosi The Sun.

Dete je kasnije prebačeno u Nacionalni institut za respiratorne i ekološke bolesti radi hitnog lečenja. Dečak je, kako se navodi, u stabilnom stanju nakon što su lekari uspešno uklonili metalnu oprugu.

Dr Karlos Morinigo je rekao da je procedura bila komplikovana zbog vremena kada je strano telo ušlo u dečakova pluća, kao i zbog oštećenja koje je prouzrokovao tokom tog perioda. Međutim, uprkos tome što je izazvalo „verovatno smanjenje“ kapaciteta pluća, dr Morinigo je rekao da će se to verovatno poboljšati kako dečak vremenom bude rastao.

 

Komentari (0)
Loading