Banane su zimi jedno od najpopularnijeg voća. Međutim, brzo potamne kada se unesu u kuću, čak i ako ih čuvate u frižideru. Evo nekoliko saveta koji će pomoći da budu jestive čak do dve godine! Potrebno je da ih pomešate sa nekoliko začina.
Prvo im odsecite vrhove sa obe strane, a zatim ih zajedno sa korom isecite na komade debljine dva prsta. U čistu sterilisanu staklenu teglu od 700 mililitara stavite ovim redosledom: jedan lovorov list, dva čena belog luka, dva isečena komada ljute paprike, jednu kašičicu semena korijandera, kašičicu semena mirođije i kašičicu mešavine bibera (beli, crni, zeleni, crveni biber i mlevena paprika).
Zatim dodajte komade banane (u teglu ove veličine stane desetak) i još dva-tri komada ljute papričice. Zatim dodajte kašičicu šećera, jednu i po kašičicu soli, kašičicu sirćeta i vruću vodu da sve prekrije. Teglu hermetički zatvorite, malo protresite da se sastojci sjedine i čuvajte na hladnom mestu. Ovako uskladištena banana može trajati do dve godine. Zašto ne biste probali?
Bonus video: