Neću to da jedem: Ovo su razlozi zašto vaš mališan odbija zdravu hranu, nije sve do njih

Vesti 23.12.2023 20:12 0

Možda su vaši roditelji, dok ste bili dete, insistirali da pojedete sve što je na tanjiru, ali...

dete

Shutterstock

Ako ste od onih roditelja koji žele da njegovo dete jede zdravu hranu i ima uravnoteženu ishranu, treba znati da je to mnogo lakše reći nego učiniti, pogotovo kada su deca neumoljiva kada im nudite povrće koje im se ne sviđa, piše Netmums.

Na sajtu Zelena učionica donose nekoliko saveta koji će pomoći da dete razvije pozitivne navike kada je ishrana u pitanju. Tačnije, oni skreću pažnju na nekoliko grešaka koje mogu biti uzrok za to što vaše dete odbija da jede ono što mu nudite.

salata

Shutterstock

 
Ne dozvoljavate detetu da se igra hranom

“Prestani da se igraš hranom!” rečenica je koju ćete najčešće čuti za stolom širom sveta. Ali dopuštanje detetu da dotakne svoju hranu može ga podstaći da proba ono što možda inače ne bi jelo. Istraživači na Univerzitetu De Montfort u Lesteru potvrdili su tezu da će dete pojesti hranu kojom mu je dopušteno da se igra.

Terate ga da pojede sve

Možda su vaši roditelji, dok ste bili dete, insistirali da pojedete sve što je na tanjiru, ali dobra vest da to isto ne morate da radite vašem detetu. Studije su dokazale da, ako dete ne pojede sve na tanjiru, to je zato što dete nema apetit, a kada ga terate da pojede sve, može dovesti do prejedanja i gojaznosti kad dete bude starije.

Brzo odustajete

Ako vaše dete odbija da jede određenu vrstu hrane, nemojte odustajati od toga da mu je i sledeći put ponudite. Prema tvrdnjama stručnjaka, trebalo bi da poslužite isto jelo 15 puta kako biste videli da li će ga vaše dete jesti.

Ne dopuštate detetu da vam pomaže u kuhinji

Kada spremate večeru, slobodno pustite dete da vam pomaže. Prema istraživačima s Univerziteta Kolumbija, to ga može ohrabriti da proba novu hranu. U istraživanju koje su naučnici sproveli došlo se do rezultata da je veća verovatnoća da će dete pojesti ono jelo u čijem je spremanju i samo učestvovalo.

Terate dete da jede kada nije gladno

Apetit vašeg deteta može se menjati iz dana u dan. Zato nemojte da se brinete ako je ponekad nezainteresovano za hranu. Verovatno će sve to nadoknaditi već sutra.  

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading