Ništa bolje ne oporavlja od ova 2 srpska jela: Dr PerišIć – Jedno je ključno protiv otrova, a ono što svi bacamo "diže" začas

Slobodanka Ćorić Vesti 17.12.2023 08:15 0

I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to stavi u supu. Posle toga možete da "letiti"

printscreen

Printscreen/Youtube

"Iako nije naučno dokazano ima dosta empirijskih stanovišta, i nekih spekulativnih momenata koje ne bih želeo da iznosim, međutim ima dosta dokaza da pileća supa mnogo bolje oporavlja od one napravljene sa junećim mesom. Ali ne pravi se od svakog mesa, nikako od  belog, već od  bataka i karabataka. Zašto? Ima mnogo proteina, aminoskiselina, nizak sadržaj vlakana i vralo malo masnoće, tvrdi gastroentereolog dr Vojislav Perišić.

Za rinflajš dr Perišić kaže da se pravio u Austrougarskoj posle ručka i to s razlogom.

"To je bila govedina koja je kuvana sa povrćem se procedi, sve što je ostalo dobro, ostaje u supi i brzo se apsorbuje", 

Međutim, njegov savet je piletina.

"Ne pravi veliku diletaciju želuca. Doda se ren. On je antioksidantni enzim koji čisti!", kaže dr Voja i naglašava da veliki  unos hrane predstavlja antioksidanti udar, stres, a ren je tu da spreči ovaj udar.

Po rečima dr Voje, sledeće što posle supe treba uzeti je taj rinflajš.

"Rinflajš mora da ima malo krompira, celer, paškanat... I moja baba je sekla velike glavice crnog luka na pola, stavljala ga na plotnu, pa to stavi u supu. Posle toga možete da 'letite'", našalio se gastroenterolog.

Većina taj luk nakon što skuva u supi baci, ali doktor objašnjava zašto ga ipak treba jesti.

"U luku postoji hemijsko jedinjenje koje se naziva inulin. On je bitan prebiotik. Kuvanje mu uništi onu ljutu materiju, prema tome tako bustujemo dobre bakterije koje će nam svojim svojstvima pomoći da nam mozak bude bolji", objašnjava. 

"Ren u vinskom sirćetu", preporučuje dr Voja uz rinflajš umesto sosa od mirođije na primer. "Sos traži mast, ovo nije mast", zaključio je. 

 

 

 

Komentari (0)
Loading