Ovih dana osećate se loše i češće se razbolevate: Sigurno vam organizam ne proizvodi jedan vitamin

Slobodanka Ćorić Vesti 28.11.2023 11:43 0

Ako sanjate o sunčanim danima, obedovanju na otvorenom i dugim večerima, niste sami. Ali leto je daleko i važno je održavati zdrav duh i telo tokom zime

tuga

Shutterstock

Savet britanskog NHS-a je da svi treba da razmotrimo uzimanje dnevnog dodatka vitamina D tokom jeseni i zime.


Vitamin D – koji je neophodan za održavanje zdravih kostiju, zuba i mišića – proizvodi se u telu direktnom sunčevom svetlošću koju apsorbuje naša koža. „Vitamin D je važan vitamin za konzumiranje tokom cele godine, ali posebno zimi, razvoj nedostatka je češći“, kaže dijetetičar Reema Patel, „To je zato što je sunčeva svetlost najbolji izvor vitamina D u telu, i između oktobra i aprila, UV zračenje nije dovoljno jako da ga proizvede."

To znači da je veća verovatnoća da ćemo se osećati loše i češće se razboleti. Dakle, dok dobijanje vitamina D samo od sunčeve svetlosti nije deo jednačine, šta drugo možete da uradite? Evo tri jednostavna načina da povećate unos vitamina D tokom zime.

Dobijate ga kroz ishranu

Važno je da imate ishranu bogatu svim vitaminima i mineralima, ali je posebno važno da tokom zime unosite malo više vitamina D u obroke. Rima preporučuje masnu ribu poput lososa ili skuše najmanje jednom ili dva puta nedeljno. „Ako ne jedete ribu, druga hrana kao što su jaja i pečurke obezbeđuju vitamin D, kao i obogaćena hrana i pića poput biljnog mleka i nekih žitarica“, dodaje on. Izvori vitamina D u vašoj ishrani: masne ribe - kao što su losos, sardine, haringe i skuša, crveno meso, jetra, žumanca, obogaćena hrana – kao što su namazi sa većim sadržajem masti ili žitarice za doručak.


Suplementi su vaši prijatelji

Nema štete od uzimanja suplemenata, posebno kada je u pitanju vitamin D. Međutim, Rima preporučuje da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse kako biste odredili dozu koja je prava za vas.

Izađite napolje

Da, znamo, poslednja stvar koju bi neko od nas želeo da uradi kada je loše vreme i hladno, ali Rima preporučuje 15 minuta sunčeve svetlosti dnevno. Stavite kapu i šal i idite u brzu šetnju. Uzmite grickalice iz prodavnice ili lepu, toplu kafu da vas motiviše, piše Metro.
 

Komentari (0)
Loading