U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju, a na najvećem udaru je imuni sistem, koji određene namirnice narušavaju.
Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u telu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u brojnim namirnicama.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

pixabay
Cink je organizmu neophodan za održavanje imuniteta, izgradnju proteina, pokretanje enzima, normalan rast, razvoj i polno sazrevanje, ali i za održavanje čula mirisa i ukusa.
Dokazano je da cink ima antioskidativna svojstva, kao i da njegov nedostatak može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita, piše Ordinacija.hr. Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.
Kako uneti cink u organizam?
Cink se u organizam mora uneti hranom jer telo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ima ga u biljnoj i životinjskoj hrani, ali nema puno namirnica koje obiluju cinkom i zato je važno voditi računa o pravilnoj ishrani.
Govedina, junetina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo uneti preko 50 odsto dnevne doze cinka.
Uz meso, dobar izvor cinka je i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, ovasa, heljde…
Bonus video: