Pojačajte imunitet, pravo je vreme: Jedan element je ključan, bez njega slabi apetit i opada kosa!

Vesti 24.11.2023 18:45 0

Dokazano je da cink ima antioskidativna svojstva...

lek

Shutterstock

U današnjem užurbanom dnevnom ritmu naš organizam pati ukoliko mu ne posvećujemo dovoljnu pažnju, a na najvećem udaru je imuni sistem, koji određene namirnice narušavaju.

Upravo je cink jedan od najvažnijih minerala u telu koji je ključan za dobar imunitet i potreban za mnoge funkcije, a možemo ga pronaći u brojnim namirnicama.

lekovi

pixabay

 

 

Cink je organizmu neophodan za održavanje imuniteta, izgradnju proteina, pokretanje enzima, normalan rast, razvoj i polno sazrevanje, ali i za održavanje čula mirisa i ukusa.

Dokazano je da cink ima antioskidativna svojstva, kao i da njegov nedostatak može dovesti do usporenog rasta, gubitka kose i oslabljenog apetita, piše Ordinacija.hr. Dnevna potreba za cinkom je 10 miligrama.

Kako uneti cink u organizam?

Cink se u organizam mora uneti hranom jer telo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ima ga u biljnoj i životinjskoj hrani, ali nema puno namirnica koje obiluju cinkom i zato je važno voditi računa o pravilnoj ishrani.

Govedina, junetina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo uneti preko 50 odsto dnevne doze cinka.

Uz meso, dobar izvor cinka je i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, ovasa, heljde… 

 

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Supermodel i od nedavno voditeljka Danijela Dimitrovska ispred naše kamere napravila je ukusnu, brzu i zdravu salatu za sve dame koje su žurbi, a paze na svoju liniju. Podelite sa nama kako vam se dopao ovaj recept kada ga isprobate 😋 #zena #najzena #fyp #foryoupage #foryou #fpyシ #fypシ゚viral #danijeladimitrovska ♬ Synchronize (Instrumental) - Milky Chance

 

Komentari (0)
Loading