Ovo je uzrok oticanja zglobova ruku i nogu: Jedna namirnica može biti smrtonosna, neophodno je potražiti stručnu pomoć!

Vesti 15.11.2023 18:58 0

Od posledica hipertenzije godišnje se registruje oko 75 000 smrtnih slučajeva...

tromb

Shutterstock

Brojni stručnjaci za ishranu često ističu da treba osluškivati svoje telo. Žudnja za određenim namirnicama može da ukazuje da je našem organizmu nedostaju određeni minerali kao što su elektroliti. Iako je unošenje soli izuzetno važno za pravilno funkcionisanje tela važno je imati meru i pronaći balans jer svako preterivanje kako sa slanim tako i sa slatkim namirnicama može narušiti naše zdravlje.

Stručnjaci svakodnevno upozoravaju da preterano slana hrana može povećati rizik od visokog krvnog pritiska. Postoje brojni znaci koji ukazuju na to da preterano konzumirate so. 

 

 Jedan od simptoma je otok na rukama i stopalima. Ukoliko se voda duže zadržava u našem organizmu to može dovesti do edema odnosno oticanja stopala, zglobova i nogu. Otok najčešće nestaje sam od sebe, međutim ako se ne povuče nakon nekoliko dana može biti znak ozbiljnog oboljenja, navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba a prenosi San.

- Kada se konzumira previše soli telo zadržava višak natrijuma i povećava tečnost izvan ćelija. To dovodi do smanjene funkcije bubrega, uklanjanja manje vode što za posledicu može imati povećanje krvnog pritiska- ističe Olivija Berli, nutricionista u britanskom NHS programu za prevenciju dijabetesa. 

dijabetes

Shutterstock

 

Visokim krvnim pritiskom ili hipertenzijom smatra se kada vrednosti pritiska prilikom merenja budu 140/90 i više. Ovo stanje može prouzrokovati niz drugih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, bolesti bubrega, aneurizme i demencije.

Kako upozoravaju lekari, svaki treći Britanac ima problem sa visokim krvnim pritiskom. Od posledica hipertenzije godišnje se registruje oko 75 000 smrtnih slučajeva. So je najveći krivac za povišen krvni pritisak a stručnjaci napominju da odrasli ne bi trebalo da unose više od 6 g soli dnevno, ali istraživanja pokazuju da većina često premašuje ovu granicu.

hleb

Shutterstock

 

Iako se mnogima čini kako mogu da kontrolišu unos ove namirnice kroz dodavanje ograničene količine, većina ljudi ne zna da so unosimo i kroz gotove namirnice poput hleba i soseva. Stručnjaci napominju da to može izazvati oticanje ruku samo dan nakon konzumiranja visokog sadržaja soli. Ukoliko se otok ne povuče nakon nekoliko dana stručnjaci savetuju da treba posetiti lekara.

Britanska NHS upozorava da odmah posetite lekara opšte prakse i zatražite hitan pregled ukoliko imate otok na jednom zglobu, stopalu ili nozi a ako nema očiglednog uzroka poput povrede. Ako je otok jak, bolan, crven i vruć na dodir takođe je neophodno da zatražite stručnu pomoć. Ovo se posebno odnosi na dijabetičare, ali i one koji imaju nekakvu infekciju usled čega imaju povišenu telesnu temperaturu. 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading