Puca vam glava od jutra od mraka, a lekovi protiv bolova ne pomažu? Ovo su mogući razlozi, zbog jednog, hitno kod lekara

Jelena Vukelić Vesti 13.11.2023 17:21 0

Nema ništa gore kada vas boli glava bez prestanka ceo dan, a lekovi ne pomažu. Uzroci mogu da budu bezazelni, ali i potrencijalno veoma opasni

Bol

Shutterstock

Jutarnje ili celodnevne glavobolje nisu nešto zbog čega biste morali posebno da se brinete, jer mogu da budu uzrokovane nespvanjem, većom količinom alkohola ili nekom hranom koju ste pojeli.

E sada, ako sve ovo što smo nabrojali nije razlog kod vas ili glavobolja potraje i naredni dan, postoje i mogući uzroci zbog kojih biste trebali da odete kod lekara, za svaki slučaj.

Apneja u snu

Pojam "apneja" označava prestanak disanja, stoga apneja u snu predstavlja grupu poremećaja spavanja u kojima disanje ponavljano prestaje na kraći period. Iako "prestanak disanja" zvuči poprilično dramatično, ovaj poremećaj nije uvek toliko lako prepoznati. Osobe koje boluju od apneje u snu obično nisu svesne simptoma koji se javljaju tokom spavanja – hrkanje, teško disanje, gušenje, naglo buđenje.

Migrena

Hronične jutarnje glavobolje su obično ili migrena ili glavobolja napetosti. Migrena se često oseća kao pulsirajući bol na jednoj strani glave, zajedno sa simptomima kao što su osetljivost na svetlost ili mučnina.

Tenzione glavobolje

Obično se osećaju kao jak pritisak oko glave. Verovatnije je da ćete ovo doživeti ako patite od anksioznosti ili depresije. Ova vrsta glavobolje može da nastane i kao posledica noćnog škrgutanja zubima, jer ova navika može da napravi veliku napetost u vašoj vilici, što zauzvrat može da uzrokuje jaku jutarnju glavobolju.

Inače, buđenje s glavoboljom može da znači da previše koristite lekove, pa lekari savetuju da ih pijete ne više od 10 dana mesečno ili nekoliko puta nedeljno.

 

Tagovi: #glavobolja
Komentari (0)
Loading