Doktorka je samo pogledala prste moje dece i upitala šte se sa vama događa: Iza "obične" promene krio se simptom smrtonosne bolesti

Slobodanka Ćorić Vesti 13.11.2023 10:22 0

"Deca su tada imala dve, četiri i pet godina, i svi su bili bolesni od prehlade. Doktorka ih je pregledala, popričala sa mnom, a onda pitala - šta se sa vama događa

Doktorka je samo pogledala prste moje dece i upitala šte se sa vama događa: Iza "obične" promene krio se simptom smrtonosne bolesti

Shutterstock

"Pre pet godina, odvela sam troje dece kod pedijatra. Doktorka mi je pogledala ruke i rekla nešto što će mi promeniti život". Ovako započinje ispovest mama troje dece koja je klince odvela kod doktorke koja je na njenim šakama primetila jednu promenu - simptom smrtonosne bolesti.

"Deca su tada imala dve, četiri i pet godina, i svi su bili bolesni od prehlade. Doktorka ih je pregledala, popričala sa mnom, a onda pitala - šta se sa vama događa", priseća se Lora Hendriks.

"Ništa, odgovorila sam, ne osećam se ni ja baš najbolje, ali pretpostavljam da je u pitanju virus koji su klinci dobili", ispričala je ona za "Njuzvik". Ali doktorka se nije dala tako lako.

"Ne, koža vam ne izgleda kako treba, boja je pogrešna. Da vam vidim šake. Dala sam joj ruke, pogledala je i poslala me da uradim testove krvi", ispričala je ona.

Lora je uradila analize, i umorna otišla kući. Prespavala je tri poziva lekara, a ujutru saznala dijagnozu - rak krvi.

"Akutna mijeloidna leukemija. Mislila sam da samo imam anemiju, ali odjednom sam dobila strašnu vest. Svet mi se okrenuo naglavačke. Imala sam samo jedan cilj u narednih 181 dan - da preživim zbog svoje porodice, uz hemioterapiju, zračenje i presađivanje matičnih ćelija", ispričala je ona.

Lora se lečila, tretman je nazvala brutalnim. Izgubila je kosu, a suprug i ona dogovorili su se da pred decom nikada ne koriste ni reč "rak", ni reč "leukemija".

"Moja deca do pre nekoliko meseci nisu ni znala da je mama imala rak. Borila sam se da budem njihova mama još dugo, da budem snažna zbog njih", rekla je ona.

Leukemija ima nekoliko uobičajenih simptoma, a među njima su gubitak telesne težine, umor, bledilo kože i noćno znojenje. Kao što je Lora osetila na svojoj koži, mnogi ih predugo pripisuju "samo" umoru ili gripu, a iza ovih simptoma može da se krije opasna bolest.

Tagovi: #leukemija
Komentari (0)
Loading