Odjednom vam treba veći konfekcijski broj: Sedam uzroka naglog debljanja nemaju veze s hranom

Slobodanka Ćorić Vesti 02.11.2023 15:31 0

Kada je nivo kortizola previsok, to može dovesti do značajnog povećanja telesne težine, posebno u predelu lica, vrata i stomaka

težina

Pexels

Da li ste zabrinuti što ste naglo počeli da dobijate na težini i ne jedete više? Saznajte kojih sedam mogućih uzroka i njihovih znakova, a zatim započnite proces zdravog mršavljenja uz pravilnu ishranu i način života

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je hormonski poremećaj koji pogađa osobe sa jajnicima. Može izazvati preskakanje ili neredovne menstrualne cikluse, neplodnost, akne, prekomerni rast kose i debljanje. Sindrom policističnih jajnika narušava hormonsku ravnotežu u telu i dovodi do promena u metabolizmu, što rezultira insulinskom rezistencijom, povećanim skladištenjem masti i povećanom glađu. Rezultat može biti veći indeks telesne mase i težak gubitak težine.

Stres

I akutni i hronični stres mogu dovesti do naglog povećanja telesne težine. Kada ste pod stresom, vaše telo oslobađa kortizol, hormon stresa koji može da izazove povećan apetit i žudnju za visokokaloričnom, prijatnom hranom. Pored stresa, možete primetiti i simptome kao što su nesanica, umor, otežano disanje, problemi sa varenjem, bolovi u mišićima, glavobolja i slično. Nažalost, svi ovi simptomi takođe mogu podstaći povećanje telesne težine.

Hipotireoza

Hipotireoza je poremećaj u kome štitna žlezda ne luči dovoljno tiroidnih hormona i može izazvati naglo povećanje telesne težine. Hormoni štitne žlezde imaju ključnu ulogu u regulisanju metabolizma, a kada ih nema dovoljno, metabolizam se usporava, što dovodi do povećanja telesne težine. Ostali simptomi hipotireoze uključuju umor, netoleranciju na hladnoću i gubitak kose.

Menopauza

Menopauza je prirodni deo procesa starenja kod žena. Često se povezuje sa povećanjem telesne težine jer je hormonska neravnoteža uobičajena u menopauzi, posebno smanjenje nivoa estrogena. To dovodi do povećanja telesne težine, posebno u predelu struka. Takvo naglo povećanje telesne težine nije samo frustrirajuće, već može povećati i rizik od srčanih oboljenja.

Nedostatak sna

Spavanje je ključno za održavanje zdrave telesne težine. Stalni nedostatak sna može poremetiti hormonsku ravnotežu organizma, posebno hormone koji regulišu apetit i metabolizam. Nivo grelina, hormona koji stimuliše osećaj gladi, raste kada ste lišeni sna, dok nivo leptina, hormona koji signalizira sitost, opada. Ova neravnoteža na kraju dovodi do prejedanja i povećanja telesne težine.

Antidepresivi i steroidi

Određeni lekovi, kao što su antidepresivi i steroidi, mogu doprineti naglom debljanju. Antidepresivi, posebno selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina (SSRI), mogu dovesti do povećanog apetita i smanjene sposobnosti da se osećate sito, što može dovesti do prejedanja i povećanja telesne težine. Steroidi, s druge strane, mogu izazvati zadržavanje vode i povećanje telesne masti.

Kušingov sindrom 

Kušingov sindrom je retka bolest uzrokovana prekomernim lučenjem kortizola, hormona koji reguliše različite telesne funkcije, uključujući metabolizam i imuni odgovor. Kada je nivo kortizola previsok, to može dovesti do značajnog povećanja telesne težine, posebno u predelu lica, vrata i stomaka. Ostali simptomi Cushingovog sindroma uključuju stanjivanje kože, sklonost modricama i slabost mišića.
 

Komentari (0)
Loading