Ultrazvuk kukova se ne preskače: Dr Aneta Jovanović objašnjava koliko je ovaj pregled značajan za bebe

Jelena Vukelić Vesti 31.10.2023 14:25 0

Ultrazvuk kukova kod beba je najpreciznija i bezbolna dijagnostička metoda koja koristi visokofrekventne zvučne talase za stvaranje slike kukova. Crno-bele slike prikazuju unutrašnje strukture kuka, uključujući glavu butne kosti u obliku lopte i njenu čašicu u karličnoj kosti.

dr Aneta Jovanović

Printscreen/Instagram

Zašto se radi ultrazvuk kukova?

- Ultrazvuk kukova kod beba je deo obaveznog skrining pregleda za razvojnu displaziju kuka (urođeni nepravilan razvoj zglobne čašice koja pogoduje iščašenju kuka). Pregled se radi kod beba u uzrastu od četiri do šest nedelja, a kontrolni pregledi se savetuju u uzrastu od četiri do šest meseci bebinog života, pre nego što beba počne da sedi - objašnjava dr Aneta Jovanović, pedijatar.

 

 

 

Šta je razvojna displazija kuka?

- Normalan položaj glave butne kosti jeste da ona udobno leži u čašici karlične kosti. Kod beba koje imaju razvojnu displaziju kuka, glava butne kosti se pomera u čašici, a u ozbiljnijim slučajevima se može pomeriti iz čašice, ali se može vratiti na mesto, što se naziva dislokacija. U najtežim slučajevima se javlja iščašenje kuka, kada se glavica ne može vratiti u čašicu karlične kosti. Češće se javlja kod devojčica, naročito ukoliko je beba bila karlično položena u materici tokom trudnoće ili ukoliko u porodici ima slučajeva iščašenja kukova, ili je bio manjak plodove vode - kaže doktorka Jovanović.

Ultrazvuk kukova se ne preskače: Dr Aneta Jovanović objašnjava koliko je ovaj pregled značajan za bebe

Lična arhiva

 

 

Kada se može pojaviti i kako se leči?

- Razvojna displazija kuka se može detektovati odmah po rođenju ili u toku prvih meseci života, kada se beba upućuje kod dečjeg ortopeda. Zbog toga je značajna rana i pravovremena ultrazvučna dijagnostika kukova kod beba radi lakšeg lečenja i manjih posledica u kasnijem životnom dobu - kaže naša sagovornica.

Komentari (0)
Loading