Ako ste prehlađeni ili imate grip, zaboravite na ovu namirnicu: Naš nutiriconista tvrdi da je najštetnija za imunitet

Naj žena Vesti 31.10.2023 09:25 0

Kad je u pitanju naš imunološki sistem, ono što jedemo je veoma važno i nijedan sastojak nije štetniji za imunitet od šećera

povrće

Shutterstock

Dosad su mnoga naučna istraživanja utvrdila da sklonost sezonskim virusima i prehladama može imati veze i sa životnim navikama. Među njima je i količina šećera koju na dnevnom nivou unosimo u organizam. Preteran unos rafinisanog industrijskog šećera ne samo da će uticati na vašu liniju već će oslabiti i sposobnost belih krvnih zrnaca da brane organizam od bakterije.

Pojedina istraživanja pokazala su da nakon 100 grama pojedenog šećera leukociti narednih pet sati nisu sposobni da se bore sa bakterijama.

– Kada ljudi jedu dosta rafinisanog šećera i ugljenih hidrata, naglo poraste nivo šećera u krvi i, dok se vraća u normalu, pankreas mora da luči insulin. Prevelik unos šećera u dugotrajnom periodu dovodi do toga da nivo insulina ostaje visok, što je uzrok insulinske rezistencije. Posledice su gojaznost, previše masnoće u tkivima, a dodatno se smanjuje imunitet, što znači da postajemo skloniji raznim upalama i često se razbolevamo – kaže Branka Mirković za Ženu.rs

Imati povišene vrednosti glukoze u krvi znači biti u hroničnom inflamatornom stanju, što opterećuje imuni sistem i čini ga sporijim u borbi protiv bolesti. Samim tim je i oporavak teži i duži. Ukoliko želite da što pre ozdravite, zaboravite na slatkiše.

– Svoj imunitet osnažujemo tako što isključujemo šećer ili ga svodimo na veoma male, odnosno realne količine. Netačno je da zdrave namirnice, pa i voće koje sadrži više šećera treba jesti u većim količinama. Jedna voćka dnevno ili do 150 grama voća je dovoljno. Sve preko toga se pretvara u masnoću i organizam ga prerađuje kao voćni šećer – objašnjava nutricionista.

Važno je, dodaje, da obratite pažnju i na skrivene šećere kao što je kukuruzni sirup, kao i na količinu ugljenih hidrata.

– Ako govorimo o konzumnom šećeru, ženama je dozvoljeno najviše šest ravnih kafenih kašičica dnevno, a muškarcima osam.

Kako prepoznati pad imuniteta

Suvoća očiju, glavobolja, opadanje kose, krti nokti, pojava herpesa, problemi sa varenjem, osipi, kožne alergije i ekcemi ukazuju na pad imuniteta.

– Tu su i učestale infekcije, neobjašnjiv gubitak ili stvaranje kilograma, iako niste na posebnom režimu ishrane, konstantan umor i iscrpljenost, kao i povišena telesna temperatura bez drugih simptoma.

Umesto u pekaru, idite na pijacu

Objasnila je i kako da ojačamo imunitet, naročito u predstojećem zimskom periodu kada nas očekuje sezona virusa i gripa.

– Kontrolišite telesnu težinu, posebno odnos mišica i masnog tkiva. Jedite raznovrsnu sezonsku i svežu hranu koju ćete sami pripremiti, jer jedino tako možete da kontrolišete šta sadrži. Jedite sveže sezonsko voće i povrće, manje količine mesa, ribe i obavezno manje količine mahunarki tokom nedelje. Izbacite šećere iz ishrane, kao i veće količine ugljenih hidrata, a umesto u pekaru, idite na pijacu jer je pijaca najbolja prirodna apoteka. Kontrolišite količine obroka i porcija jer to je preventiva zdravlja. Čuvajte imunitet da bi on vas čuvao – zaključuje Branka Mirković, nutricionista.

Komentari (0)
Loading