Buđenje usred noći iscrpljuje: Zaspaćete bez mučenja uz ove proverene tehnike za teranje nesanice

Vesti 29.10.2023 22:10 0

Sigurno vam se desilo da se probudite u tri ujutro bez valjanog razloga i ne možete nikako da zaspite ponovo. Da se više ne biste mučili, otkrivamo vam proverene načine koji će vam pomoći da utonete u san.

spavanje

Shutterstock

Mislite na lepo mesto

Zamislite da ste na mestu koje vam se dopada i gde se osećate srećno, zatim kako šetate po tom mestu. Nije važno da li su vam oči otvorene ili zatvorene. Važno je da u sobi bude mračno i da ste mislima na tom mestu.

Ako prođe 20 minuta

Ukoliko ne zaspite posle 20 minuta, idite u drugu prostoriju i tamo lezite. To može da pomogne da umirite um. Idealno je da legnete u drugi krevet. Samo nemojte da se nervirate što niste zaspali, jer će vas to još više omesti.

žena

Shutterstock

 

Opustite se disanjem

Dišite duboko, jer bi to trebalo da vas opusti. Stručnjaci kažu da ovaj način u kombinaciji sa higijenom pre odlaska u krevet najbolje opušta. 

Ovo nikako ne radite

Najveći ometači sna su mobilni telefon i televizor. Kada legnete da spavate, nikako ih ne gledajte, jer zračenje koje emituju snižava nivo melatonina u telu, a on reguliše san. Isto tako, kada se probudite usred noći, nemojte da jedete, pijete, ali ni da gledate u sat, jer to može da vas uznemiri.

Šta ako ništa ne pomaže?

Ako se često budite noću i probali ste sve načine za uspavljivanje, ali vam nisu pomogli, možda patite od nesanice. Pošto je to medicinsko stanje, posetite svog lekara koji će vam pomoći da otkrijete uzrok problema.

Komentari (0)
Loading