Pročistite krvne sudove: Ove namirnice skidaju masnoću sa zidova arterija kao metla i snižavaju holesterol, a jednu Srbi obožavaju

Vesti 29.10.2023 16:57 0

Neke namirnice su prirodni čistači arterija i vena, pa mogu da spreče zakrčenje krvnih sudova, tako što snižavaju holesterol i trigliceride, a time smanjuju rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.

žena

Shutterstock

Pasulj

Jedna je od omiljenih namirnica na našem stolu i često ga jedemo u zimskom periodu. To je dobro, jer je pasulj veoma zdrav. Pun je vlakana, koji su neophodni za zdrave krvne sudove. Mnoge studije su pokazale da može značajno smanjiti nivo lošeg holesterola, a snižava i pritisak, trigliceride. Sve ovo može smanjiti rizik od ateroskleroze, odnosno sačuvati zdravlje krvnih sudova i srca.

badem

Shutterstock

 

Badem

Kada se jede u umerenoj količini, badem može da snizi loš holesterol čak do 15%, kao i da podigne nivo dobrog holesterola. To se dešava zahvaljujući zdravim mastima koje sadrži. Time se smanjuje rizik od stvaranja naslaga na zidovima krvnih sudova. U bademu se nalazi i magnezijum koji takođe sprečava taloženje masnoća. Za dobro zdravlje, stručnjaci preporučuju da se za 7 dana pojede od tri do pet šaka pečenog ili barenog badema bez soli.

Bobičasto voće

Ima brojne zdravstvene prednosti za organizam, uključujući sposobnost da smanje upale i poboljšaju zdravlje srca. To su: borovnice, jagode, brusnice, maline, kupine. Bobičasto voće sadrži vlakna, vitamine, minerale, antioksidante, koji čuvaju zdravlje srca, piše „Healthline“. Istraživanja su takođe pokazala da redovno konzumiranje bobičastog voća značajno smanjuje faktore rizika od ateroskleroze, jer snižava loš holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

nar

pixabay

 

Nar

Naučnici veruju da ovo egzotično voće pročišćava krvne sudove zahvaljujući velikoj količini antioksidanata koje sadrži, posebno zbog vitamina C i polifenola. Oni potpomažu širenje krvnih sudova i cirkulaciju krvi. Nar, čak, može da smanji količinu masnoća koje su već nataložene na zidovima krvnih sudova.

Limunada

Shutterstock/limunada

 

Limun

Pomešajte sok od jednog limuna sa čašom mlake vode, dodajte kašičicu meda i prstohvat crnog bibera. Pijte ovaj napitak jednom ili dva puta dnevno, nekoliko nedelja. Vitamin C, koji se nalazi u velikoj količini u limunu, reguliše krvni pritisak i snižava holesterol, čime se čuva zdravlje krvnih sudova.

Špargla

Uvrstite u redovnu ishranu šparglu, jer je ona  jedan od najboljih prirodnih čistača krvnih sudova. Bogata je vlaknima i mineralima, kao i vitaminima K, B1, B2, C i E. Zahvaljujući njima, snižava visok krvni pritisak i sprečava zgrušavanje krvi koji mogu da dovedi do ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Komentari (0)
Loading