Da li su naše majke i bake grešile: Naučnici otkrili možete li se prehladiti od mokre kose

Slobodanka Ćorić Vesti 17.10.2023 17:15 0

Ako se prehladite, odmor je ključan. Pijenje puno tečnosti, ispiranje nosa slanom vodom i adekvatan odmor mogu pomoći

mokra kosa

Printscreen/Youtube

Mnogi od nas su odrasli verujući da stajanje na kiši ili izlaganje hladnoći sa mokrom kosom može dovesti do prehlade, međutim, najnovija istraživanja otkrivaju da su generacije koje su verovale u ovaj mit pogrešile. Prema nedavnoj studiji, prehladu zapravo izazivaju sezonski virusi, a ne hladnoća ili kiša.

Ispostavlja se da su naše bake i majke pogrešile, nije prehlada ta koja izaziva prehladu, već virusi koji se šire vazduhom ili dodirom kontaminiranih površina.

Međutim, studija iz 2022. pokazala je da izlaganje hladnoći može oslabiti naš imuni sistem i povećati podložnost virusima prehlade. Dakle, kiša sama po sebi neće izazvati prehladu, ali produženo izlaganje hladnoći nakon što ste već mokri može značajno smanjiti otpornost vašeg tela na viruse, povećavajući rizik da se razbolite.

Kako se prehladimo

Prehladu izaziva više od 200 različitih vrsta virusa koji se šire vazdušnim putem ili bliskim kontaktom. Kontakt sa zaraženim površinama, posebno dodirivanje lica nakon kontakta sa virusima, takođe može dovesti do prehlade. Ako se prehladite, odmor je ključan. Pijenje puno tečnosti, ispiranje nosa slanom vodom i adekvatan odmor mogu pomoći.

Takođe se savetuje da se konsultujete sa lekarom o odgovarajućim lekovima bez recepta. Većina prehlade nestaje u roku od jedne do dve nedelje, ali ako se simptomi pogoršaju ili traju duže, važno je potražiti medicinsku pomoć da biste sprečili komplikacije kao što su bronhitis ili upala pluća.

 


 

 

Komentari (0)
Loading