Da li vam mačka često ležI na stomaku i prede? Nešto neverovatno se tada događa sa vašim telom

Slobodanka Ćorić Vesti 17.10.2023 14:41 0

Nedavne studije su pokazale da zvuk koji mačke ispuštaju kada prede može pozitivno uticati na zdravlje ljudi

mačka

Shutterstock

Svima je poznato da kućni ljubimci pozitivno utiču na raspoloženje vlasnika, ali verujemo da niste znali da utiču i na fizičko stanje organizma. Nedavne studije su pokazale da zvuk koji mačke ispuštaju kada prede može pozitivno uticati na zdravlje ljudi.

Evo prednosti:

Smanjenje stresa

Kada mačke predu, njihov zvuk se kreće frekvencijom od oko 25 Hz. Pošto je obično mačje prede niske frekvencije, ono opušta telo i um. Kada se ove frekvencije prenesu sa tela mačke na telo njenog vlasnika, takođe će doći do snižavanja hormona stresa u ljudskom telu.

Dolazi do snižavanja krvnog pritiska

Osim što zvuk predenja smanjuje stres, takođe uspešno snižava krvni pritisak.

Pomoć pri disanju

Ljudi koji imaju problema sa povremenom otežanim disanjem rekli su da im je mačka pomogla da se otarase problema, a sve zahvaljujući njenom predeću na stomaku.

Leči kosti

Najnovija istraživanja su pokazala da zvuk mačjeg predenja pomaže u zarastanju preloma. Naime, vibriranje na frekvenciji od 25 do 50 Hz ubrzava zarastanje kostiju.

Smanjenje srčanih bolesti

Studija sprovedena na Univerzitetu u Minesoti pokazala je da vlasnici mačaka imaju do 40% manje šanse da obole od srčanih oboljenja, a sve zato što držanje mačke na stomaku smanjuje stres i krvni pritisak.

Borba protiv upale

Ako kod kuće imate mačku, verujemo da će vam biti drago da saznate kako mačka na stomaku pomaže u borbi protiv upale, kao i otoka u zglobovima i tetivama.

 


 

 

Komentari (0)
Loading