Stručnjaci upozoravaju: Bebe koje su izložene zagađenom vazduhu do 6. meseca života imaju mnogo veći rizik od nastanka brojnih bolesti

Anđela Jovanović Vesti 13.10.2023 11:45 0

Novo istraživanje govori o povezanosti između udisanja patogena u najranijem životnom dobu i javljanju bolesti kasnije tokom života.

beba

Shutterstock

Istraživanje objavljeno u magazinu "Gut Microbes" prvo je koje zapravo govori o tome koliko izloženost beba tokom prvih 6. meseci života patogenima poput zagađenog vazduha iz saobraćaja, fabrika, čak i požara doprinosi razvitku bolesti kasnije tokom života.

Na rođenju, bebe se rode sa malo svojih, već postojećih bakterija i kroz majčino mleko, zdravu ishranu, antibiotike i ostale faktore okruženja formira se odabir onih koji će živeti u organizmu.

Prilikom razgradnje hrane ili hemikalija u crevima i želucu, bakterije stvaraju i supstance koje imaju veliki značaj u insulinskoj osetljivosti, apetitu, raspoloženju, imunitetu.

Većina bakterija u crevima je dobra, međutim kada većinu populacije čine "loše" bakterije, dolazi do pojave Kronove bolesti, astme, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

U uzorku koji su naučnici uzeli, bebe koje su bile izložene supstanci koja se nalazi u zagađivačima, poput saobraćaja i fabrika, imale su 60% manje dobrih bakterija koje utiču na održavanje zdravlja creva, na smanjenje upale i neurološkog razvoja, a čak 85% više loših bakterija koje izazivaju upalu!

Takođe su došli do zaključka da kod trudnica koje su bile izložene ovim patogenima, bebe rastu brže i veće su, što dovodi do povećanog rizika od gojaznosti i dijabetesa dalje u životu.

 

 

@najzena.rs Ekipa Naj žena svake srede emituje na našem sajtu po jednu epizodu iz serijala "Žene u muškim poslovima"❗️ Treća epizoda serijala "Žene u muškim poslovima" je o ženi molerki, koja je žestoka konkurencija najboljim molerima u gradu a i šire.Merima Pavlović ruši sve predrasude radeći posao koji je ranije bio rezervisan samo za muškarce, kreči stanove i poslovne prostore!A od 19:30 na našem portalu pogledajte njenu priču!😁#tiktokserbia #zeneumuakimposlovima #najzena #najzenasrbije #fyp ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading