Stalno su vam hladna stopala? To može biti signal za uzbunu, evo kada da se obratite lekaru

Vesti 07.10.2023 13:03 0

Obratire pažnju na temperaturu vaših stopala...

stopala

Shutterstock

Hladna stopala mogu da budu normalan odgovor vašeg tela na temperaturu, ali ponekad mogu biti povezana i sa zdravstvenim stanjima koja zahtevaju lečenje. One mogu da predstavljaju znak loše cirkulacije, a mnogi ljudi hladnoću prepišu činjenici da su zimogrožljiviji u odnosu na druge.

Ipak, među oboljenjima na koja hladnoća stopala može da ukaže, nalaze se dijabetes i anemija, piše Pink.rs.

Simptomi koji mogu da dođu zajedno sa hladnim stopalima i ukažu na zdravstveno stanje uključuju: slabost i bol u rukama i stopalima, osetljivost na hladnoću, boja vaše kože se menja kada vam je hladno ili ste pod stresom, osećaj ukočenosti dok se zagrevate ili oslobađate od stresa.

Dakle, ako su vam stopala često hladna, možda imate jedan od ovih zdravstvenih problema:

Dijabetes

Ukoliko već imate dijabetes, onda bi trebalo da znate da je moguća pojava komplikacije koja se naziva periferalna neuropatija. Ona oštećuje nerve u stopalima, zbog čega možete osećati hladnoću, iako vam se na dodir čini da su stopala topla. Ono što ovo

 

komplikaciju može da izazove jesu povrede, autoimune bolesti, alkohol, nedostatak vitamina, neaktivna štitna žlezda i lekovi.

Neaktivna štitna žlezda

Štitna žlezda takođe može da bude kriva za hladna stopala. Slaba aktivnost štitne žlezde naziva se hipotiroidizam, a utiče na hormone koji pretvaraju hranu i kiseonik u energiju. Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlezdu, ona ne oslobađa dovoljno hormona. Može vam biti hladno po celom telu, uključujući i stopala.

Doktor

Shutterstock

 

 

Rejnoov sindrom

Ovaj sindrom uzrokuje da vaše telo preterano reaguje na hladnoću. Kada temperatura padne, vaši prsti na rukama i nogama mogu biti ukočeni. Ponekad menjaju i boju, od blede, crvene, pa do modre. Bolest se javlja usled prekida cirkulacije koja nastaje zbog grča krvnih sudova. Ona znači da imate probleme sa nekim od vaših arterija - krvnih sudova koji prenose krv od srca do ostatka tela. Rejnoov sindrom češće pogađa žene nego muškarce.

Anemija

Vaša hladna stopala mogu biti znak da ste anemični. To znači da vaše telo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili da nisu dovoljno zdrava da obavljaju svoj posao prenosa kiseonika iz pluća u ostatak vašeg tela. Obratite se svom lekaru ako osetite simptome anemije.

Visok holesterol

Ako imate visok holesterol, možda ćete imati veći rizik od problema sa cirkulacijom, što dovodi do hladnih stopala. Problemi sa cirkulacijom rezultat su nakupljanja holesterola i upale u vašim krvnim sudovima.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs Fitnes instruktorka @fitnes_si_ti svakoga dana čitaocima portala Najzena.rs preporučuje po jednu vežbu, koja će im pomoći da se u startu dana osećaju opušteno i urade nešto dobro za svoje zdravlje.Pridružite nam se svakog jutra u 10 časova kako bismo zajedno vežbali i na najbolji moguči način započeli novi dan ❤P.S. Prva vežba vas već očekuje na našem portalu 😃 #fitness #trening #najzena #tiktokserbia🇷🇸 #trend #fyp #najzenasrbije #mrsavljenje #mrsavljenjebezdijete #tiktokserbia ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading