Prvi simptom opasne bolesti može da se javi posle jela: Ako osetite ovo dok ručate, idite kod lekara

Jelena Vukelić Vesti 28.08.2023 09:47 0

Glavobolja može da signalizira niz bolesti, a lekari upozoravaju da je to ponekad simptom ove nezlečive bolesti

Doručak

Shutterstock

Glavobolje koje se javljaju nakon obroka mogu ukazivati na dijabetes, alergije i reakcije na toksične supstance. Kada su dijabetes i drugi problemi u radu pankreasa u pozadini ovog simptoma, onda dolazi do poremećaja lučenja insulina tokom obroka, dolazi do hiperglikemije ili hipoglikemije.

To dovodi do energetskog 'izgladnjivanja" mozga, što on signalizira glavoboljom“, objašnjavaju endokrinolozi. Prema rečima lekara klinike Mejo, uzrok bolova može biti i sastav hrane. "Glavobolje mogu nastati zbog alergijskih reakcija na određenu hranu.

Takođe, mozak može bolom da reaguje na povećanje toksičnih materija u krvi, koje se danas u hrani nalaze u sve većoj količini", kažu lekari. Pored ovog simptoma, postoje i drugi naizgled bezopasni znaci koji mogu ukazivati na dijabetes, kao što su slabost u rukama i stopalima, izrazita žeđ i drugi.

Dijabetes se smatra jednom od najčešćih endokrinih bolesti savremenog života. Kako bolest napreduje, stvaraju se nepovratne promene u organima pacijenta, a najčešće su zahvaćeni vaskularni i nervni sistem, bubrezi, kao i mrežnjače. Tokom vremena, dijabetes može oštetiti srce, krvne sudove, bubrege, oči i nerve.

Evo najčešćih posledica dijabetesa: Odrasli sa dijabetesom imaju dva do tri puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. U kombinaciji sa smanjenim protokom krvi i neuropatijom (oštećenjem nerava), povećava verovatnoću ulceracije, infekcije stopala i moguću potrebu za amputacijom. Dijabetička retinopatija je važan uzrok slepila i nastaje kao rezultat dugotrajnog nagomilavanja oštećenja malih krvnih sudova mrežnjače. Statistički, 2,6% od ukupnog broja slepih osoba je zbog dijabetesa. Dijabetes je jedan od vodećih uzroka zatajenja bubrega.

Komentari (0)
Loading