Insulinska rezistencija loše utiče na plodnost: Dr Dimitrijević objasnila kako prepoznati simptome i dala detaljan jelovnik

Vesti 06.10.2023 10:46 0

Insulinska rezistencija znači da uobičajena količina insulina u organizmu ne može da održi nivo šećera u krvi u granicama normale. Tada se luči sve više i više insulina, što izaziva osećaj gladi. Endokrinolog Vesna Dimitrijević Srećković dala je detaljan jelovnik za osobe koje imaju ovaj problem.

doktorka

Printscreen/Youtube

Sve više ljudi ima problem sa insulinskom rezistencijom. Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog objasnila kako može ovo stanje da se reguliše ishranom.

"To je zapravo neosetljivost svih perifernih tkiva i ćelija na delovanje insulina. Nastaje zbog toga što imamo višak insulina u krvi. Višak insulina nastaje svaki put kad pojedemo nešto slatko, bilo da je kolač ili neki gazirani napitak. Što češće jedemo slatko, biće sve veći skokovi insulina i mi tako dobijamo hiperinsulinizam u krvi, a on dovodi do toga da se na svakoj našoj ćeliji smanjuje broj tih vezujućih i receptorskih mesta, tako da ćelija ne može mimo insulina jer je to nedelujući insulin. Dakle, glikemija ne može da uđe u ćeliju, da se metaboliše i u jednom trenutku može da nastane stanje preddijabetesa", objasnila je dr Vesna Dimitrijević Srećković na TV Prva.

Hrana iz pekare najviše utiče na insulin

Kod insulinske rezistencije je ishrana veoma bitna. "Nije samo slatko, tu su i svi ugljeni hidrati iz belih peciva, brašna, pohovona i pržena hrana, ali najkritičniji su proizvodi iz pekare. Mi to možemo da dokažemo pacijentu, koji je pre svega gojazan, kada mu uradimo test opterećenja na šećer. Time imitiramo kako izgleda njegov insulin kad pojede kolač ili parče čokolade. Ako se radi o gojaznoj osobi, taj insulin u krvi može da bude 12, a posle uzimanja 75 grama šećera skoči na 190. Onda se u 30. ili 60. minutu vrati na 60 ili 80", kaže doktorka.

Prepoznajte simptome na vreme

Doktorka Dimitrijević Srećković kaže da ono što fizički vidimo jeste stomačna gojaznost. Kod žena dolazi do sindroma policističnih jajnika, neredovnog ciklusa ili izostajanja ovulacije, mogu da budu hormoni povišeni. Često se javljaju akne ili pojačana maljavost.

Jelovnik za osobe sa insulinskom rezinstencijom

"Hiperinsulinizam možemo da smanjimo ishranom. Propagiram mediteransku ishranu sa dosta voća i povrća. Kada ovaj jelovnik damo, dolazimo do normalizovanja insulinske rezistencije. Veoma je važna fizička aktivnost ili brzi hod jedan sat dnevno. Dajemo lekove i dodajemo suplementaciju. U našoj ishrani nema dovoljno hroma, a on je vrlo značajan", kaže doktorka.

Jelovnik dr Vesne Dimitrijević Srećković, endokrinologa:

doktorka

Printscreen/Youtube

 

 

Komentari (0)
Loading