Ceo život pogrešno jedemo banane: Naučnici otkrili jedini pravi i ispravan način

Jelena Vukelić Vesti 05.10.2023 12:21 0

Sigurnost hrane zahteva pažljivu pripremu, čak i kada je reč o voću sa debelom korom, kao što su banane ili avokado.

Ceo život pogrešno jedemo banane: Naučnici otkrili jedini pravi i ispravan način

Shutterstock

Iako se možda ne biste setili da banane operete pre konzumacije, stručnjaci upozoravaju da je pranje i ovih voćki važno.

Tamika Sims, direktorka komunikacija za prehrambenu tehnologiju pri Međunarodnom veću za informacije o hrani, kaže:

- Voće sa debljom korom treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako planirate da je oljuštite. To je osnovna praksa za bezbedno rukovanje hranom, koja pomaže u smanjenju rizika od prenosa prljavštine i mikroorganizama koji se mogu nalaziti na kori voća.

Iako prljavština može biti vidljiva, zaostali pesticidi ili mikroorganizmi kao što su salmonela i kampilobakterije nisu uvek vidljivi, ali mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Zato je važno prati sve namirnice pre konzumacije, uključujući i organske voćke koje planirate da oljuštite.

Iako deblja kora otežava prodor bakterijama i prljavštini u unutrašnjost voćke, Trevor Krejg, stručnjak za bezbednost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Microbac Laboratories, napominje da se prilikom sečenja avokada ili banane nožem može kontaminirati jestivo meso, te da pranje smanjuje taj rizik. "Pranje voća nije potpuno efikasno, ali može znatno smanjiti rizik i pomoći u uklanjanju peska, štetočina, pesticida i voštanog sloja."

Zbog toga, čak i glavni kuvar kulinarske umetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje, Džošua Resnik, pere sve namirnice koje će seči, uključujući i one koje planira da oljušti, kao što su šargarepe ili luk. "Nikada ne možete biti sigurni kroz kakve procese su te namirnice prošle", dodaje on. "Čak i ako su samo stavljeni u sanduke i odvezeni na pijacu, mogli su doći u kontakt sa raznim vrstama prljavštine i zagađivačima." Prema njemu, za pranje bilo koje vrste namirnica dovoljna je samo tekuća voda, bez potrebe za posebnim sredstvima, sapunom ili deterdžentom. Takođe, savetuje da ne koristite izbeljivače i dezinfekciona sredstva. Ako primetite prljavštinu na površini proizvoda kao što su krompiri, koristite kuhinjsku krpu ili četku za povrće kako biste ih dobro očistili.

 

 

Komentari (0)
Loading