Prepoznajte nizak rast kod dece: Pedijatar dr Aneta Jovanović objašnjava moguće uzroke zaostajanja

Vesti 22.09.2023 12:38 0

Praćenje i procena telesnog rasta deteta su neophodni na redovnim sistematskim pregledima kod izabranog pedijatra, koji će na osnovu izmerene visine (dužine) deteta i telesne mase pratiti rast deteta pomoću grafikona rasta. Većina dece predškolskog i školskog uzrasta trajno prati određenu krivu rasta na grafikonu - kanal rasta.

deca

Shutterstock

Definicija niskog rasta

Deca čija je telesna visina ispod donje granice normale za odgovarajući uzrast i pol deteta na grafikonu rasta vode se kao niža rastom.

Mogući uzroci zaostajanja

Najčešći uzrok zaostajanja u rastu kod odojčeta i malog deteta je neadekvatna ishrana. Ta deca su zdrava, nemaju pridružena oboljenja i nakon adekvatne ishrane deteta dolazi do porasta u telesnoj dužini i telesnoj masi.

Drugi razlog zaostajanja u rastu su hronične bolesti creva, celijakija, nedostatak hormona štitne žlezde, hromozomski poremećaji, bolesti bubrega, nedostatak hormona rasta…

Dijagnostika i terapija niskog rasta

Najvažnije je da se visina deteta pravilno meri i redovno sprovodi na sistematskim pregedima kod izabranog pedijatra i da se eventualni uzroci zaostajanja u rastu na vreme uoče da bi se blagovremeno sprovodila terapija.

Izabrani pedijatar će predložiti ispitivanje uzroka niskog rasta kod dece koja su ispod donje granice za uzrast i pol, kod onih koja pokazuju nisku brzinu rasta, čija visina odstupa od visine roditelja, koja u pubertetu nemaju pubertetski skok rasta, koja su rođena mala za gestacijsku dob a koja posle druge godine nisu dostigla visinu vršnjaka.

Kod dece kod kojih se potvrdi testovima da imaju nedostatak hormona rasta započinje se terapija hormonom rasta.

Komentari (0)
Loading