Zaboravite na lekove: Ovih pet čajeva rešiće vas nesanice, ima da spavate kao beba

Jelena Vukelić Vesti 14.09.2023 20:48 0

U modernom svetu ispunjenom stresom i brzim tempom, nesanica je postala sveprisutni problem koji muči mnoge od nas.

čaj

Shutterstock

 Nedostatak sna može imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući povećan rizik od oboljevanja od srčanih bolesti, depresije i anksioznosti. Srećom, priroda nam nudi jednostavan i ukusan način za suočavanje sa ovim izazovom - čajeve koji pomažu da se san vrati u naše živote.

Kamilica

Kamilica, često nazivana "kraljicom čajeva za nesanicu," donosi blagostanje i opuštanje u šolju. Njen mirisni čaj oslobađa tensione, smiruje um i ublažava stres. Kamilica ima prirodna jedinjenja koja podstiču lučenje hormona melatonina, koji igra ključnu ulogu u regulaciji spavanja. Jedna šolja kamilice pre spavanja može vam pomoći da lakše utonete u san.

Valerijana

Valerijana je biljka koja se vekovima koristi za lečenje nesanice. Njen čaj je poznat po svojoj sposobnosti da smanji anksioznost i ublaži nesanicu. Valerijana radi tako što pomaže mišićima da se opuste i otvara vrata za miran san. Ovaj čaj je odličan izbor za one koji imaju problema sa buđenjem tokom noći.

Lavanda

Ako želite dodatno da unesete mir u svoj ritam spavanja, čaj od lavande može biti savršen izbor. Lavanda ne samo da smiruje, već i pruža prijatan miris koji će vam pomoći da se opustite. Ovaj čaj je odličan za stvaranje opuštajućeg okruženja pre spavanja.

Nana 

Čaj od nane nije samo osvežavajuć, već i umirujuć. Ovaj čaj može pomoći da se smanji napetost i stres, što često sprečava dobar san. Nana takođe ima blagi sedativni efekat, što ga čini odličnim izborom za večernje opuštanje.

Limun i Med

Kombinacija čaja od limuna i meda može biti blaga, ali efikasna pomoć za one koji se bore sa nesanicom. Limun može pomoći da se očisti telo od toksina, dok med pruža prirodni šećer koji može smiriti grlo. Ovaj čaj je savršen za veče opuštanje.

Pre nego što se prepustite čarima ovih čajeva, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove. 

Komentari (0)
Loading