Užasna smrt bodibildera nakon plivanja u bazenu: Mozak mu je bukvalno "pojeden"

Vesti 10.07.2023 17:30 0

30-godišnji bodibilder tragično je završio. Kako prenosi The Express Tribune, muškarac je tokom plivanja počeo da oseća jaku glavobolju i odveden je u hitnu pomoć

Užasna smrt bodibildera nakon plivanja u bazenu: Mozak mu je bukvalno "pojeden"

Shutterstock

30-godišnji pakistanski bodibilder preminuo je nakon plivanja u bazenu. Dok je plivao, muškarac je počeo da oseća jaku glavobolju i odveden je u Urgentni centar. Ubrzo nakon toga, 30-godišnjak je dobio temperaturu i proveo je četiri dana u bolnici u gradu Lahoreu. Međutim, lekari nisu uspeli da ga spasu. Pacijent je preminuo od srčanog udara.

Testovi su pokazali da se muškarac zarazio amebom „Naegleria fowleri“ dok je plivao u bazenu. Mikroskopski mala ameba izaziva meningitis, koji u većini slučajeva dovodi do kome i smrti. Simptomi uključuju glavobolju, groznicu, mučninu, povraćanje i napade.

Infekcije se uglavnom dobijaju tokom toplih leta jer se Naegleria fowleri brzo razmnožava na toplijim temperaturama. Ameba se nalazi u toplim slatkovodnim staništima kao što su jezera ili loše održavani bazeni. Organizam se razvija na temperaturi od 25 do 45 stepeni Celzijusa i hrani se bakterijama i drugim mikroorganizmima.

Naegleria fowleri je generalno bezopasna u svom prirodnom staništu, ali može postati smrtonosna ako uđe u ljudsko telo. Infekcija se javlja kada kontaminirana voda uđe u nazalne prolaze i stigne do mozga. Voda koja sadrži Naegleria fowleri može ući u nosnu šupljinu, a zatim putovati kroz olfaktorne nerve do mozga.

Infekcije Naegleria fowleri su izuzetno retke, ali skoro uvek fatalne. Prema Institutu Robert Koch, ovaj organizam je posebno rasprostranjen u suptropima i tropima. Može se širiti i u slabo dezinfikovanim bazenima.

 

Komentari (0)
Loading