Bez njega smo depresivni i razboljevamo se od najtežih bolesti: Koliko sunčanja je potrebno za sintezu vitamina D

Slobodanka Ćorić Vesti 07.07.2023 16:00 0

S obzirom na to da danas većina nas provodi dane u zatvorenom prostoru, posebno zimi, kada je prirodno mnogo manje sunca, a leti smo mazani zaštitnim kremama koje ne dozvoljavaju UVB zracima da prodru u kožu, postoji epidemija „sunčanog nedostatak vitamina

sunce

pixabay

Nedostatak vitamina D je povezan sa brojnim zdravstvenim problemima. Nekada se smatralo da vitamin D igra vitalnu ulogu u mineralizaciji kostiju i zuba, a poznato je da njegov nedostatak može dovesti do rahitisa kod dece (zbog čega se naziva i vitaminom protiv rahitisa), a kod odraslih do osteoporoza.

Novija istraživanja povezuju nizak nivo vitamina D sa mnogim drugim bolestima savremenog čoveka: gojaznošću, dijabetesom, kardiovaskularnim i autoimunim bolestima, raznim vrstama raka, depresijom, psorijazom, neplodnošću.

Čini se da vitamin D ima veoma moćan efekat - smanjuje upale i poboljšava imunitet. S obzirom na to da danas većina nas provodi dane u zatvorenom prostoru, posebno zimi, kada je prirodno mnogo manje sunca, a leti smo mazani zaštitnim kremama koje ne dozvoljavaju UVB zracima da prodru u kožu, postoji epidemija „sunčanog nedostatak vitamina. Koliko minuta dnevno treba da provedete na suncu da biste „upili” dovoljnu količinu ovog važnog vitamina je komplikovan odgovor.

Ovo zavisi od nekoliko parametara – doba dana i godine, geografske širine i dužine, vremenskih uslova, količine ozona u vazduhu, nadmorske visine, površine na kojoj stojite, kao i boje kože. Generalno, zimi, kada je UV zračenje znatno slabije, preporučuje se izlaganje ruku i lica suncu duže od dva sata kako bi se sintetizovalo 1000 IU vitamina D, što je preporučena dnevna doza za odrasle.

Za istu količinu, leti, u sezoni najjačeg sunčevog zračenja, dovoljno je samo deset minuta nezaštićenog tamnjenja lica i ruku. Ljudi sa veoma svetlom i reaktivnom kožom koji ne mogu da podnose sunce, kao i oni koji su imali melanom, trebalo bi da izbegavaju sunce i unose vitamin D kroz hranu i suplemente, navodi Beauti & Health.

Sunce iz flaše

Kako onda snabdeti telo ovim važnim vitaminom? Iako hrana nije najbolji izvor ovog vitamina, najbolji izbor su: riblje ulje, masna riba i meso, zatim mleko i mlečni proizvodi, jaja (žumance), semenke i džigerica. Ako želite da očuvate mladost i zdravlje kože, potrebu za ovim važnim vitaminom tokom cele godine najbolje je zadovoljiti putem dijetetskih suplemenata.

Prema nutricionističkim smernicama, preporučena dnevna doza vitamina D za zdrave odrasle osobe do 70 godina je 400 do 600 internacionalnih jedinica (IU), a za stariju populaciju je nešto veća - 800 IU. Američki nacionalni institut za zdravlje predlaže uzimanje pomenutog dodatka u kombinaciji sa kalcijumom jer ovaj mineral poboljšava njegovu efikasnost. Suplementi se mogu nabaviti na recept (uz prethodno obavljenu analizu krvi) ili bez recepta.
 

Komentari (0)
Loading