Ne shvataju svi da time što jedu lubenice izlažu se riziku: U nekim slučajevima ovo voće postaje potpuno toksično

Vesti 03.07.2023 09:05 0

Lubenica je neprikosnoveni kralj leta

Ne shvataju svi da time što jedu lubenice izlažu se riziku: U nekim slučajevima ovo voće postaje potpuno toksično

Shutterstock

Iako je slatka, odlično osvežava, hidrira i obezbeđuje mnoge vredne vitamine i minerale. Za njom vredi posegnuti tokom cele godine, ali je najbolji u vrelim danima.  

U 90 odsto sastoji se od vode, pa odlično hidrira. Pored toga, lubenica deluje kao prirodni izotonik, obezbeđujući jednostavne šećere i minerale. Mnoge naučne studije su napisane o njenim svojstvima za unapređenje zdravlja. Međutim, pored profilaktičkog dejstva, lubenica ima i tamnu stranu – pogotovu ako je kombinujemo sa ovim proizvodom.

Lubenica ima malo kalorija, ali je riznica vrednih sastojaka kao što su vitamin A, folati, holin, beta-karoten, lutein, likopen i vitamini B, cink, mangan, selen, fluor i mnogi antioksidansi. Prema istraživanjima , ima pozitivan efekat na cirkulatorni sistem, štiti vid, može sprečiti astmu i dijabetes , kao i rak. Štaviše, pomaže u održavanju lepe, zdrave kože.

Bez sumnje, vredi jesti lubenice, ali pazimo sa čime je kombinujemo. Jetra će nam zahvaliti ako se odreknemo alkoholnih pića koja sadrže ovo voće. Razlog je važan i ne treba ga potcenjivati. Pošto mešanje lubenice sa alkoholom može izgledati kao odlična ideja, u stvari, takva mešavina predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik. Jetra će snažno osetiti ovaj miks.

Problem je likopen u lubenici. To je antioksidant koji ima niz pozitivnih efekata. Nažalost, kada se kombinuje sa alkoholom, može biti štetno. Naučnici su otkrili da to negativno utiče na jetru i čak može dovesti do njenog oštećenja.

Lubenica nam može ozbiljno naškoditi u još jednom slučaju. Mnogi ljudi to ne shvataju, ali ovo voće treba oprati pre jela . U suprotnom, sve bakterije i nečistoće na kori lako mogu da dođu do jestivog dela.

Komentari (0)
Loading