Da li vam vrat izgleda ovako? Ovo može ukazivati na određene i ozbiljne bolesti

Vesti 29.06.2023 16:15 0

Pažljivo posmatranje vrata omogućava vam da uvidite različite vrste bolesti

Da li vam vrat izgleda ovako? Ovo može ukazivati na određene i ozbiljne bolesti

Shutterstock

Pokazuje, između ostalog, sindrom policističnih jajnika, srčanu insuficijenciju ili tumor na arteriji. Kako prepoznati bolesti vidljive na vratu?

Tamnija koža

Tamna ili crna koža na vratu može biti posledica izlaganja suncu. Međutim, ako se pojavi u situaciji kada se izlaganje suncu može isključiti, to može ukazivati na određenu bolest.

Kada koža na vratu postane tamnija, to može biti simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS), insulinske rezistencije, kao i dijabetesa. Acanthosis nigricans, kako se naziva ovaj simptom, takođe čini kožu tvrđom i meku kao svila. U retkim slučajevima, ovaj simptom može ukazivati na tumor u želucu ili jetri.

Prljav vrat može ukazivati na urođenu disleksiju.

Vidljive vene i puls

Kada vrat počne da pulsira ili su pulsirajuće vene jasno vidljive na vratu, to može biti znak visokog krvnog pritiska. Ovo zauzvrat dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica kao što su bolesti srca, bubrežne bolesti i ishemijski moždani udar .

Vidljivi puls na vratu u mirovanju može ukazivati na karotidni tumor .

Povećani limfni čvorovi

Na vratu ima preko 100 limfnih čvorova. To su male izbočine koje se ne vide svakodnevno. Kada limfni čvorovi postanu otečeni i osetljivi, oni mogu ukazivati na upalu u telu. Ovo je simptom tipičan za prehladu, grip, ali i, na primer, bolest zuba.

Ako osetite malu kvržicu u vratu, verovatno je to samo uvećani limfni čvor. Osim ako nije stvarno velika, ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost. Ozbiljne bolesti, uključujući rak, ukazuju na značajno uvećanje limfnih čvorova, kao i prateći simptomi kao što su:

  • gubitak težine kod ljudi koji ne prate dijetu
  • promena glasa u poslednjih nekoliko nedelja (prvenstveno promuklost )
  • noćno znojenje
  • otežano gutanje
  • kratak dah
  • hroničnog umora
  • modrice koje se pojavljuju bez razloga
  • kašalj sa krvlju

Zadebljanje na vratu

Zadebljanje na vratu, posebno kada se kombinuje sa simptomima kao što su otežano gutanje ili promuklost, može ukazivati na razvoj strume. To se, pak, dešava kada imamo posla sa hipotiroidizmom ili upalom ove žlezde. Određeni lekovi takođe mogu biti odgovorni za stvaranje zadebljanja.

Široki vrat

Ako vam je obim vrata prevelik (43 cm ili više kod muškaraca i 40 cm ili više kod žena), možda ste izloženi posebnom riziku od apneje u snu . Ovo je situacija u kojoj postoje ciklične pauze u disanju, koje traju najmanje 10 sekundi. Ako se ne leči, apneja dovodi do srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska, pospanosti, oštećenja pamćenja i pažnje i impotencije kod muškaraca .

Komentari (0)
Loading