Već je dobro poznata tradicija da se na našim prostorima preko zime,spremaju jela od iznutrica, kavurme, pihtije, škembići i slična teška hrana već vekovima se serviraju na našim stolovima, ali da li znate da ova jela mogu da predstavljaju ozbiljan rizik po vaše zdravlje?
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da priprema ovih jela, a posebno jednog, može da pretvori vašu kuhinju u leglo bakterija koja i te kako mogu da budu kobna po zdravlje.
Ako kuvate škembiće, obavezno dezinfikujte svoju kuhinju, kažu iz CDC-a!
Škembići se obično prave od goveđeg i svinjskog želuca , a postoji velika verovatnoća da je ovaj ključni sastojak kontaminiran bakterijama iz digestivnog trakta životinje. Zato stručnjaci kažu da je izuzetno važno da budete oprezni dok ih kuvate.
- Škembiće treba pripremati sa oprezom kako ne bi izazvali bolesti koje se prenose hranom - kažu stručnjaci.
- Prilikom pripreme je veoma lako da dođe do unakrsne kontaminacije kuhinjskih ploča, dasaka za sečenje i pribora. Škembići mogu da budu kontaminirani bakterijom "Iersinia enterocolitica", koja može da izazove bolest koja se zove "jersinioza". Drugi patogeni koji se prenose hranom - kao što su salmonela i E. coli - takođe mogu da budu prisutni.
Šta je jersinoza?
Iako je otkriveno tek 1944. godine, jersinioza je akutno infektivno oboljenje koje se odlikuje febrilnim stanjem i pojavom gastroenterokolitisa sa krvavim dijarejama (proliv).
Kako da bezbedno pripremite škembiće
Obavezno ih zamrznite ukoliko ne planirate da ih kuvate u naredbna dva dana. Pažljivo ih odmrznite u poklopljenoj posudi i kuvajte najmanje pet minuta pre nego što ih očistite.
- Ovo će smanjiti klice koje mogu doći na vaše ruke, pult i pribor kojim čistite - objašnjava CDC.
Da biste ih dezinfikovali, koristite rastvor koji se sastoji od jedne četvrtine šolje hlornog izbeljivača za domaćinstvo i jednog galona vode, temeljno očistite i dezinfikujte "sve što ste dodirnuli vašim rukama, crevima ili tečnošću koju su pustile", napominju stručnjaci. To znači da treba da očistite daske za sečenje, lonce, tiganje, poklopce, noževe, ploču za kuvanje, ručke ormarića ili fioka, frižider i samu sudoperu.
Deca su u najvećem riziku od ozbiljne infekcije
CDC napominje da, iako je svako u riziku da se razboli od bakterija koje ovo jelo može da sadrži, kod dece ne najveća verovatnoća za pojavu ozbiljne infekcije. Zato CDC napominje uvek držite decu podalje od kuhinje kada pripremate iznutrice.
Simptomi jersinoze
Uobičajeni simptomi, posebno kod dece, uključuju groznicu, bol u stomaku i dijareju koja može da sadrži krv. Simptomi se najčešće javljaju u roku od četiri do sedam dana nakon kontaminacije i mogu trajati do tri nedelje.
Takođe, obratite i pažnju na simptome trovanja ešerihijom koli (E. coli), još jednom gastrointestinalnom bolesti koju mužete da dobijete nepažljivom pripremom škembića. Znaci su grčevi u stomaku, dijareja (sa ili bez krvi), povraćanje i niska temperatura obično u roku od pet do sedam dana nakon izlaganja.