Mnogi greše što se dugo sunčaju: Dr Nevenka Dokmanović otkriva koliko je potrebno provesti vremena na suncu da bismo proizveli dovoljno vitamina D

Olja Jelić Vesti 17.06.2023 12:33 0

Mnogi se pitaju koliko je minuta izlaganja suncu potrebno da dobijemo dovoljno vitamina D, a da ostanemo zdravi

Mnogi greše što se dugo sunčaju: Dr Nevenka Dokmanović otkriva koliko je potrebno provesti vremena na suncu da bismo proizveli dovoljno vitamina D

Shutterstock

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji pomaže u apsorpciji kalcijuma i podstiče zdravlje kostiju i imuniteta.

Prirodno se vitamin D javlja u nekim namirnicama, pa je moguće uneti ga i kroz ishranu, a telo ga proizvodi kada je izloženo sunčevim UV zracima, pa se izlaganje suncu smatra jednim od najboljih izvora vitamina D3.

Dnevna preporučena doza vitamina D je 600-800 IU, piše "Everly Well", a količina koja se u organizmu proizvodi može da varira od različitih faktora.

Kako je nedavno istakla dr Nevenka Dokmanović, dermatološkinja sa dvadeset godina iskustva u lečenju i nezi kože i pionirka estetske dermatologije koja je vrlo popularna na Tik Toku u poslednje vreme, poznato je koliko je izlaganja sunčevim UV zracima dovoljno.

"Vitamin D je jedini koji se produkuje u našem organizmu, u koži, i to pod dejstvom UV spektra sunčevog zračenja. Verovali ili ne, potrebno je svega 15 minuta tri puta nedeljno da prošetate po prepodnevnom ili kasnom popodnevnom suncu u majici bez rukava za produkciju dovoljne količine vitamina D, ništa više od toga", istakla je ona.

 

@dr_nevenka_dokmanovic Za sve vas koji se plašite nedostatka vitamina D jer se štitimo pravilno od ☀️..ne treba zaista mnogo da bi imali dovoljno! #sunscreen #sunprotection #vitamind #dermatologist #skinmedic ♬ original sound - Dr Nevenka Dokmanovic

 

Kako bezbedno dobiti vitamin D izlaganjem suncu?

Dok je sunčeva svetlost važna za proizvodnju vitamina D, UVB zraci (zračenje koje makar delimično upija ozonski omotač Zemlje) vremenom mogu da oštete kožu.

Prekomerno izlaganje može izazvati opekotine od sunca i povećati rizik od razvoja raka kože, pa je važno preduzeti mere predostrožnosti da se zaštitite kada provodite vreme napolju.

Sunčanje

Shutterstock

 

Ograničite vreme na suncu. Što ste duže izloženi dejstvu UV zraka, to je opasnost i šteta veća, a ljudi s manje melanina mogu da dobiju opekotine ako ostanu duže od 15 minuta na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Koristite kremu sa zaštitnim faktorom. SPF proizvodi se preporučuju tokom cele godine, ali su u letnjim mesecima kada imamo najviše sunčanih sati apsolutni neophodni. Američka Fondacija za borbu protiv raka kože preporučuje upotrebu vodootpornih krema sa SPF faktorom od 30 i više kako biste se zaštitili i od UVA i od UVB zraka, kao i da se one nanose na svaka dva sata ili odmah nakon znojenja i kvašenja kože.

Zaštitite oči i lice. Kada ovi delovi tela ostanu nezaštićeni na suncu, podložniji su opštećenjima i ubrzanom starenju, pa je veoma važno nositi šešire i naočare za sunce koji blokiraju zrake.
Komentari (0)
Loading