Iskusni pekari ovo dodaju u testo, ostaje sveže danima: Jedan sastojak ga omekša, a drugi pokupi svu vlagu

Nedeljko Tišanović Vesti 10.08.2025 20:10 0

Isprobajte pa nam javite utiske!

hleb

Shutterstock

Profesionalni pekari otkrivaju da testo može ostati mekano i sveže danima ako se u njega dodaju dva jednostavna, ali efikasna sastojka – kukuruzni skrob (gustin) i običan griz.

Na jedan kilogram brašna preporučuje se dodavanje jedne pune kašike skroba i jedne ravne kašičice griza.

Kukuruzni skrob ima sposobnost da učini testo lakšim, prozračnijim i mekšim, pa peciva, hleb ili pogače dobijaju delikatnu, gotovo pufnastu strukturu. S druge strane, griz upija višak vlage iz testa, čime se sprečava da kora brzo omekša, a zatim očvrsne, što produžava svežinu i prijatnu teksturu pečenog proizvoda.

Ova kombinacija posebno je korisna kod peciva koja želite da zadržite mekima i sutradan – poput lepinja, pogača, somuna ili mekanog belog hleba. Pekari savetuju da se, osim ova dva sastojka, obrati pažnja i na pravilno mešenje i odmaranje testa, jer to dodatno doprinosi dugotrajnoj svežini.


Bonus video: 

 

@najzena.rs Zbogom Keri, Miranda, Šarlot... Otkazan nastavak Seks i grada posle tri sezone #najzena #zena #žene #videoviral ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading