Profesionalni pekari otkrivaju da testo može ostati mekano i sveže danima ako se u njega dodaju dva jednostavna, ali efikasna sastojka – kukuruzni skrob (gustin) i običan griz.
Na jedan kilogram brašna preporučuje se dodavanje jedne pune kašike skroba i jedne ravne kašičice griza.
Kukuruzni skrob ima sposobnost da učini testo lakšim, prozračnijim i mekšim, pa peciva, hleb ili pogače dobijaju delikatnu, gotovo pufnastu strukturu. S druge strane, griz upija višak vlage iz testa, čime se sprečava da kora brzo omekša, a zatim očvrsne, što produžava svežinu i prijatnu teksturu pečenog proizvoda.
Ova kombinacija posebno je korisna kod peciva koja želite da zadržite mekima i sutradan – poput lepinja, pogača, somuna ili mekanog belog hleba. Pekari savetuju da se, osim ova dva sastojka, obrati pažnja i na pravilno mešenje i odmaranje testa, jer to dodatno doprinosi dugotrajnoj svežini.
Bonus video: