Ovo je jezivo! Deca u Srbiji počinju da puše sa 11 godina, stručnjaci iz Batuta upozoravaju koje situacije su najopasniji okidači

Jelena Vukelić Vesti 03.10.2023 14:55 0

Deca prvu cigaretu zapale već u petom razredu, zabrinjavajući su rezultati poslednjeg istraživanja Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut"!

Ovo je jezivo! Deca u Srbiji počinju da puše sa 11 godina, stručnjaci iz Batuta upozoravaju koje situacije su najopasniji okidači

Shutterstock

Ispitivanje je pokazalo da svaki peti učenik prvog razreda srednje škole redovno puši cigarete, a najveći porast broja pušača je među decom od 11 do 14 godina, odnosno učenicima petog i sedmog razreda osnovne škole, piše Informer

Najkritičniji period 

Šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta "Batut" dr Biljana Kilibarda kaže da su u istraživanje bili uključeni đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji. 

- Anketirali smo decu petih i sedmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, to je standardna ciljna grupa koja se koristi u istraživanjima. Svaki peti učenik prvog razreda srednje škole je pušač, a puše deca već u petom i sedmom razredu, međutim, od sedmog razreda broj pušača raste i to nam samo pokazuje da je to ciljna grupa na koju posebno treba da se fokusiramo - istakla je dr Kilibarda.

- Iz godine u godinu broj dece koja propuše raste za jedan do dva odsto, što nije nikako optimistično. Najkritičniji period za početak pušenja jeste prelazak iz osnovne u srednju školu - kaže Kilibarda.

Kako navodi, tinejdžeri u tom uzrastu izloženi su brojnim pritiscima društva i okoline. 

- To je period adolescencije, kada deca gledaju šta rade njihovi vršnjaci i imitiraju ih. Decu treba naučiti rizicima i posledicama koje pušenje cigareta donosi, treba im ojačati samopouzdanje kako bi se suprotstavili pritiscima da zapale prvu cigaretu - kaže Kilibarda.

Ona dodaje i da je izloženost reklamama putem društvenih mreža, interneta faktor rizika i dostupnost je baš velika.

- Jako je važno da se pronađe multisektorsko rešenje koje će prihvatiti i pušači, ali i mladi nepušači.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading