Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza.
Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutritijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba intgralne pšenicu u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem.
Lekovitost pšenice
Integralno, celo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu celokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.
Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.
U 100 gr nekuvane pšenice nalazi se 351 kalorija, 13 gr belančevina, 2.5 gr masti i 70 gr. ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dok mineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integrale pšenice, odnosno celog zrna.
Za šta je korisna kuvana pšenica?
Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i veoma je korisna za zdravlje.
U jednoj šolji kuvane pšenice nalazi se 151 kalorija, 8.19 gr hranljivih vlakana, 58 gr magnezijuma,11.1 gr mangana, 0.09 gr triptofana.
Prevencija raka – Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.
Regulacija telesne težine – Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.
Lečenje hroničnih upala – Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.
Prirodni laksativ – Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.
Priprema kuvane pšenice
Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.
Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.
Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.
Salata od kuvane pšenice
Kuvana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate. Za pripremu ovog recepta je potrebno:300 gr pšenice; 1 i po šolja seckanog peršuna; Pola šolje seckanih listova nane; 1 crni luk iseckan na kockice ili kolutove; 1 paradajz; Nekoliko listova zelene salate; četvrtina šolje limunovog soka; četvrtina šolje maslinovog ulja; Pola kašičice soli; Malo bibera.
Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.
Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.
bez veze
25.05.2023 00:41Kakva je to mera "četiri prsta iznad pšenice"?Kolike su količine pšenice i vode i kakva je posuda?Ovaj "recept" ne vredi ništa.