Limunadu pijem tokom cele godine, ali sigurno znatno više tokom vrelih letnjih dana. Pored toga što osvežava, nema puno kalorija, ali zato predstavlja pravu vitaminsku bombu i pravi poklon za vaše telo.
A šta je sa korom od limuna? Pa, bacamo je u smeće, zar ne?
Narendana korica limuna predstavlja egzotični dodatak kojim možete začiniti salatu, ribu, meso, grilovano povrće ili voćnu salatu, a svakom jelu daće poseban šmek.
Odavno su naše bake prepoznale neodoljivu aromu naribane limunove korice i često su je koristile tokom pripreme kolača i torti. I dan danas ne možemo zamisliti neke kolače bez tog prepoznatljivog citrusnog ukusa i mirisa.
Možda će vas i ovo zanimati:
OBOŽAVAMO kuvani KUKURUZ, a kada primenimo i OVU CAKU, PUCAĆEMO od zdravlja!
KOVID DIJETA sprečava da se zarazimo? Evo šta treba da JEDEMO, a šta da IZBEGAVAMO!
Na našu sreću limunova kora super podnosi zamrzavanje i bez problema je možete skladištiti u zamrzivač, vaditi po potrebi i koristiti.
Kako je zbog izrazite arome dovoljan samo dašak narendane limunove korice, samo jednu polovinu limuna možete koristiti za nekoliko jela. Takođe na isti način možete koristiti i pomorandže i limetu, voće koje takoće ima izrađenu aromu kore.
Takođe, zamrzavanje će pomoći da lakše izrendate citruse, tako da se ovaj korak svakako preporučuje.
A šta je sa benefitima po zdravlje? Ili je samo ukus u pitanju?
Kora limuna je zapravo izuzetno zdrava. Vitamini A i C, kalcijum, kalijum i vlakna u kori limuna potpomažu rad srca, mišića, očiju, nervnog sistema i digestivnog trakta. Polifenoli koji su nađeni u kori ovog citrusa imaju svojstvo jakih antioksidanasa koji se mogu koristiti prilikom lečenja nekih bolesti ili pak regulisanja telesne težine.
Ono što je bitno jeste da koristite koru organsko uzgojenog limuna, jer je ovo voće koje se prodaje po supermarketima prskano toksinima opasnim po zdravlje.