Svet je poludeo za DIJETOM koju praktikuju ŠVEDSKI TOP MODELI: Zbog ovakve ishrane izgledaju poput BOGINJA, ubrzava metabolizam kao luda!

Vesti 28.04.2023 21:30 0

Švedska dijeta, poznatija kao LCHF, ne sme da se drži duže od 13 dana.

Svet je poludeo za DIJETOM koju praktikuju ŠVEDSKI TOP MODELI: Zbog ovakve ishrane izgledaju poput BOGINJA, ubrzava metabolizam kao luda!

Printscreen/Instagram

Sve je više onih koji su opterećeni skandinavskim stilom života, pa samim tim nije toliko iznenađenje što je interesovanje za njihovom kuhinjom toliko povećano. 

Švedska dijeta se takođe naziva i stokholmska ili LCHF ili dijeta sa niskim procentom ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti. Ishrana se zasniva na proteinima i zdravim mastima, a manje na ugljenim hidratima.

Radi se o zdravoj ishrani na biljnoj bazi koja fokusira na konzumaciju povrća i integralnih, umesto rafinisanih, žitarica, kao i na organsku, lokalnu hranu sa visokim sadržajem proteina.

Sve se  zasniva na zdravoj hrani i visokokvalitetnim životinjskim proizvodima, a veliki naglasak stavlja na ribu i morske plodove.

Divlja hrana inače sadrži više hranljivih materija i ukusnija je od veštački uzgajane hrane na farmama i u plastenicima. Divlje i domaće namirnice su obično ukusnije, jer bi trebalo da budu svežije ili ubrane na vrhuncu zrelosti, kada su nutritivna vrednost i ukus proizvoda najveći.

Ostali osnovni sastojci švedske dijete uključuju zob, raž, povrće, mahunarke, skir jogurt i repičino ulje, kao i masnu ribu kao što su losos i skuša.

To je dijeta koja uključuje puno povrća i vrlo malo ugljenih hidrata, koja ubrzava metabolizam i koju obožavaju top modeli poput Else Hosk.

Pogledajte kako to to Elsa Hosk izgleda:

Dok ste na švedskoj dijeti možete jesti povrće kao što su spanać, avokado, krastavac, paradajz, paprika, kupus, karfiol, pečurke, luk, brokoli, prokelj, špargle, bundeva, patlidžan, masline, zelena salata, sve vrste ribe i mesa, orahe i semenke, jaja, nemasne mlečne proizvode, a od pića dozvoljeni su samo voda i nezaslađeni zeleni čaj.

Povremeno možete da konzumirate i krompir, šargarepu, kao i tamnu čokoladu sa najmanje 70% kakaa, a jednom dnevno možete pojesti i jednu voćku ili porciju voća koje ne sadrži mnogo šećera, poput borovnica, jagoda ili lubenice.

Ono što treba imati na umu jeste da švedska dijeta ne sme da se drži duže od 13 dana jer može narušiti metabolizam. Ipak, dok ste na njoj možete da jedete kad hoćete i koliko hoćete, sve dok se pridržavate pomenutog spiska dozvoljenih namirnica.

Ova dijeta nije stroga po pitanju dnevnog kalorijskog unosa, ali uz nju je moguće izgubiti 12 kilograma za dve nedelje, što u velikoj meri objašnjava njenu ogromnu popularnost, naročito među supermodelima.

Iako ova dijeta ne podrazumeva vežbanje, ipak ne zaboravite na umerenu fizičku aktivnost. I, naravno – pre nego što počnete držanje ove dijete, konsultujte se sa svojim lekarom i uverite da nemate nikakvih zdravstvenih problema.

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading