Katarina (21) vodi najtežu bitku: Leukemija joj se vratila, a ona je objasnila kako je prepoznala simptome bolesti

Vesti 29.04.2023 18:00 0

Katarina Trivić je prvi put dobila leukemiju sa 18 godina, a onda je pobedila. Sada ima 21 godinu i ponovo se bori sa opakom bolešću

Katarina (21) vodi najtežu bitku: Leukemija joj se vratila, a ona je objasnila kako je prepoznala simptome bolesti

Printscreen/TikTok

Iako njena bitka nije završena, ona je veliki borac i ne klone duhom. Naprotiv, Katarina izgleda kao i svaka atraktivna devojka u njenim godinama, i da sama nije istupila i u jednom videu govorila o svojoj bolesti, verovatno nikada ne biste ni pomislili sa kakvim problemom se suočava.

 

 


"Simptomi su veoma različiti. Za početak, ja sam osoba koja se celog života bavi sportom i profesionalno trenira tenis, a iskreno pre ovoga ne pamtim kada mi je prošao dan bez treninga", kaže Katarina koja je na ovaj način započela svoju priču.


U novembru 2020, kada se pojavila korona, uputila se u teretanu, ali je primetila da joj je jutro neobično.

 

 


„Posle trećeg čučnja osetila sam da nešto nije u redu, jako mi se zavrtelo u glavi, ali sam mislila da je to zato što je rano. Bilo je sedam ujutru, nisam ni doručkovala ni spavala. Mislila sam da može biti to, ali ponovljalo se naredna tri-četiri dana.Posle par dana sam otišla na put i potpuno ignorisala jer sam mislila da me je uhvatio umor. Međutim, kada sam se vratila sa puta, taj umor je postao još intenzivniji, a tata je prvi primetio da nešto nije u redu jer ja sam čovek koji nikad nije kod kuće, stalno sam izlazila.Tih dana sam samo spavala po 15 sati i nisam nigde izlazila, Nisam ništa radila, osećala sam hronični umor“, kaže ona u videu i dodaje:

„Nisam se testirala, bilo je vreme korone, mislili smo da sam možda imala koronu, ali onda mi se pojavila modrica na nozi i znala sam da se nisam nigde udarila. To je bio okidač za vađenje krvi. Da vidim šta se dešava. Kad imaš leukemiju to se sve vidi u krvi jer je rak krvi. Išla sam po nalaze koji su bili loši,a trombociti su bili niski i onda su u Banjaluci pretpostavili šta se dešava. Odmah su me poslali u Beograd gde sam imao punkciju i 31. decembra za Novu godinu sam saznao da imam leukemiju.U tom trenutku bolest mi je već prešla 60 odsto, što je generalno problem sa leukemijom jer nemate nikakve simptome dok ne bude prekasno."
Kada je drugi put saznala za bolest, tada je imala simptome koji su se razlikovali.

 

 


"Dve godine sam bila skoro u stanju remisije, što znači da nije bilo bolesti. Pre otprilike dva meseca sve je počelo ponovo. Otišla sam kod lekara u Sloveniju na pregled i nalaz krvi je bio uredan. Desetak dana kasnije osetila sam bolove u gornjem delu leđa, međutim, bila sam u bolnici sedam, osam meseci i dobila totalnu atrofiju mišića, nakon toga sam devet meseci bila na štakama i operisala sam oba kuka pre sedam meseci, pa sam nekako ignorisala taj bol jer sam mislila da je to možda zbog slabosti u mišićima. Bol mi se spustio niz leđa i postao ubod. Imam visok prag tolerancije i ne žalim se, ali to je bila katastrofa." Zatim je otišla kod lekara koji joj je prepisao lekove za opuštanje mišića, ali oni nisu dugo delovali.

 

 


"Neurolog me je poslao na magnet i rezultati nisu bili dobri. Lekari su mislili da imam uklješten nerv jer sam imala simptome kao da je nešto uklješteno. Počeo sam da osećam trnce u nogama, nisam mogao da hodam sopstveni, trebala mi je pomoć i onda su na magnetu videli između 11. i 12. pršljena da ima izraslina.U Sloveniji su radili krvne pretrage i punkciju koštane srži, nalaz krvi je bio u redu, savršen kao kod svih zdravih ljudi i test koštane srži je bio u redu.Ali kasnije su videli da ima između šest i sedam odsto malignih ćelija.Kod zdrave osobe imate do pet. Kada su bili gotovi nalazi biopsije videli su da je tkivo napravljeno od istih ćelija kao moja bolest u koštanoj srži, pa misle da je koštana srž izbacila i hvala joj, jer inače ne bih na vreme saznala da sam bolesna“, završila je svoju priču.

 

 

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading