Izgleda kao da je u devetom mesecu, a ne može da rađa: Ovo je njena BOLEST i ima je sve više žena u SRBIJI

J.V. Vesti 11.03.2023 11:58 0

Stalno izgleda kao da je trudna, a njena najveća životna muka je što nikada neće moći da rodi a sve zbog ove dijagnoze

Trudnica

Shutterstock

Amerikanka Kejsi Rejsner (40)  je prvu menstruaciju dobila sa 11 godina, a prvi problemi su počeli sa 14. Menstruacije su joj bile obilne i veoma bolne, a onda joj se vremenom i ciklus poremetio. Godinama je išla od lekara do lekara i konačno je dobila dijagnozu - endometrioza. Pošto je bolest toliko napredovala, lekari su joj savetovali da uradi histerktomiju, čime je zauvek izgubila mogućnost da postane majka.

- Moji simptomi su bili veoma bolni odnosi, obilne menstruacije, grčevi koji su bili toliko jaki da nisam mogla da ustanem iz kreveta i nenormalna naduvenost stomaka. To je tajalo godinama, da bi mi lekari, kao krajne rešenje za moje bolove savetovali da izvadim matericu, što sam i uradila. Mislila sam da će se moji problemi time rešiti, međutim, tako je bilo samo par meseci nakon operacije i sve se vratilo na starol. I sada je najveća ironija što svi misle da sam trudna jer tako izgledam, a ja ne mogu da imam decu - ispričala je Kejsi, a prenosi britanski "Sun". 

Izgleda kao da je u devetom mesecu, a ne može da rađa: Ovo je njena BOLEST i ima je sve više žena u SRBIJI

Printscreen/Facebook

 

 

Kejsi je ispirčala da joj se stomak "naduva" čim ustane i da ne postoji način kako da reši taj problem.  
 

- Ovo mi je uništilo život. Oduvek sam želela da budem mama. Imam neverovatan odnos sa svojom mamom, ona mi je najbolja drugarica i to sam želela i ja. Ali pošto su sve žene u mojoj porodici patile od iste stvari, ne bih želeo da dovedem ćerku na ovaj svet da mora da prođe kroz iste stvari i da joj se oduzme život - ispričala je Kejsi.

Koji su simptomi endometrioze

Gotovo da nema žene koja nije bar jednom u životu imala jako bolnu menstruaciju, praćenu snažnim grčevima koji sprečavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ali, podaci kažu da je za oko 11 odsto žena u reproduktivnom periodu (starosti između 15 i 54 godine) za takve bolove odgovorna endometrioza.

Endometrioza je stanje kod kojeg tkivo endometrijuma (sluzokože materice) koji pod normalnim okolnostima oblaže unutrašnjost materice, raste izvan šupljine materice i izaziva zapaljenski odgovor organizma. 

Najčešći simptomi su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremečaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje izmedu dva ciklusa, kao i neplodnost.

Dijagnoza se obično postavi kasno (od pojave prvih simptoma u proseku prođe 8-9 godina), u specijalizovanim ustanovama i najčešće u vezi sa utvrđivanjem uzroka neplodnosti. 

 

Kako se leči endometrioza

Terapija zavisi od stadijuma bolesti i simtomatologije. Može biti medikamentozna poput oralne hormonske kontracepcije, hiruška ili kombinacija medikamentozne terapije i operativnog zahvata (najčešće). Imajući u vidu da je endometrioza često praćena nepolodnošću, kod žena koje žele da rađaju pribegava se postupku asistirane reprodukcije. Pri tom im se savetuje da zatrudne što pre.

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading