Priča se da je zbog ovog ČAJA Mesi najbolji igrač sveta: Evo bez čega fudbaler ne može ni jedan dan

K.Ć. Vesti 26.12.2022 18:30 0

Koje je omiljeno piće Mesija i njegovog tima i zašto je nekoliko stotina kilograma listova uvezeno u Katar za njegovu pripremu?

Priča se da je zbog ovog ČAJA Mesi najbolji igrač sveta: Evo bez čega fudbaler ne može ni jedan dan

EPA

Ovo izuzetno popularno piće u Južnoj Americi.

Brazilci su u Katar doneli 11 kg, reprezentacija Urugvaja oko 240 kg, a Argentinci 500 kg mešavine listova koja je popularna i široko konzumirana u Južnoj Americi kao i kafa. Naravno, govorimo o Yerba mate.

Kažu da su Rodrigo de Pol i Lionel Mesi čak postali prijatelji zahvaljujući ritualu kuvanja yerba mate. On i Leandro Paredes su 2019. pozvali Mesija na čaj kako bi razbili led, a igrači nisu odustali od tradicije zajedničkog ispijanja čaja ni tokom Svetskog prvenstva.

„Ustajemo veoma rano i uvek pijemo mate“, kaže de Pol, koji sam kuva čaj za sve. Sada ima još više igrača među ljubiteljima ovog napitka, Njujork tajms čak pripisuje uspeh tima ovoj energičnoj infuziji.

Listovi se mogu spremati u hladnoj ili toploj vodi (samo sa vodom koja nije ključala!), piće je jakog i gorkog ukusa, listovi sadrže jedan odsto kofeina, a biljka se uzgaja samo u Argentini, Paragvaju i južnom Brazilu. Napitak zaista stimuliše, daje efekat između čaja i kafe, ali i podstiče koncentraciju i jača imuni sistem. Mate ubrzava oporavak nakon vežbanja, takođe ima digestivni i diuretički efekat. Pored kofeina, mate sadrži vitamine B2, B3 i A, magnezijum, kalijum, cink i gvožđe.

Priča se da je zbog ovog ČAJA Mesi najbolji igrač sveta: Evo bez čega fudbaler ne može ni jedan dan

Shutterstock

 

U Argentini se ovaj napitak pije uz svaki obrok - i između njih. I iako se ovo piće u našoj zemlji često naziva "mate čaj", ono ne sadrži tein, mate drvo, odnosno jerba mate, nije čajni grm, već pripada porodici božikovina.

U prošlosti, listovi su se jednostavno žvakali, stvarajući efekte slične konzumiranju kuvanog matea. Kasnije je počeo da se kuva čaj osušenih i mlevenih listova.

Yerba mate se ne pije samo iz šolje, Rodrigo de Pol, koji vodi računa o konzumiranju argentinskog tima, ima sa sobom posebne posude. 

Međutim, mate ne konzumiraju samo južnoamerički fudbaleri, oni su taj običaj preneli u svoje evropske klubove, a time i u reprezentaciju Francuske. Antoan Grizman je probao čaj kada je igrao sa Kristijanom Rodrigezom i Hoseom Marijom iz Urugvaja u Atletiko Madridu . Priča se da je francuski tim pre osvajanja titule sveta 2018. svakog dana pio mate. 

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading