Dobro se zagledajte u koleno: Ako primetite OVU promenu na koži, obavezno se javite LEKARU

K.Ć. Vesti 07.01.2023 09:00 0

Postoje brojni uzroci bola u kolenu koji može da bude prilično neprijatan

koleno

Shutterstock

Postoje slučajevi kada se javlja prilikom mirovanja, ali i tokom hoda, kada on može da bude otežan. Kod većine pacijenata bol se javlja prilikom hoda, odnosno oslanjanja na nogu.

Bol je uglavnom praćen otežanim savijanjem kolena, ukočenošću, a nekada se javlja i otok zgloba. Kod degenerativnih bolesti javlja se pucketanje prilikom pokreta kolena, koje kod uznapredovale bolesti može da bude jasno i čujno.

Kod nekih bolesti koleno je toplo, a često i crveno.

Kada treba da se javite lekaru?

U slučaju da primetite crvenilo na kolenima, važno je da se obratite lekaru za savet. Uvek kada ne možete da se oslonite na nogu ili ako je koleno nestabilno, ako je otečeno ili ne možete u potpunosti da opružite ili savijete nogu, javite se doktoru.

Lekaru se treba javiti i nakon povrede kolena koje su praćene jakim bolom.

Kako da pomognete sebi ako imate bol u kolenu?

1. Kratkotrajno mirovanje 

Naročito nakon povrede ili drugog iznenadnog bola u kolenu kratkotrajno mirovanje utiče na smanjenje bola. Iako je pacijentima često lakše da nogu drže u polusavijenom položaju (obično ispod kolena postave urolan peškir), ovakav položaj treba izbegavati jer može da dovede do fleksione kontrakture, odnosno kod nekih bolesti se može desiti da koleno ostane u polusavijenom položaju, što kasnije može negativno uticati na hod.

2. Hlađenje kolena

Kod akutnog bola u kolenu, naročito bola nakon povrede, hlađenje kolena ima veliki uticaj na bol. Uvek kada postoji otok kolena, hlađenje kolena će imati pozitivan uticaj. Važno je izbegavati dugotrajnu direktnu primenu leda na obolelo koleno jer može izazvati opekotine.

3. Nošenje stabilizatora za koleno

Stabilizatori za koleno od elastičnog materijala olakšavaju bol prilikom hoda.

Komentari (0)
Loading