Srbijom hara STOMAČNI VIRUS: Tegobe rešava ČAJ koji svako od nas ima u kući, pomaže kod dijareje, nadimanja i bolova u stomaku

Vesti 07.12.2022 13:58 0

Koju god stomačnu tegobu da imate, ovaj čaj je spas

Srbijom hara STOMAČNI VIRUS: Tegobe rešava ČAJ koji svako od nas ima u kući, pomaže kod dijareje, nadimanja i bolova u stomaku

Shutterstock

Nana je poznata po svom prijatnom mirisu, ukusu i umirujućem dejstvu, a malo je poznato da čaj od nane, koji većina u svom domu ima u svakom trenutku, može da umiri i – stomak.
Naime, naučnim istraživanjima utvrđeno je da mentol, organsko jedinjenje koje se dobija iz nane, može da pomogne kod probavnih poteškoća, što je dokazano u eksperimentima i nad ljudima i nad životinjama.

Četvoronedeljna studija sa Američkog univerziteta u kojoj je učestvovalo 57 osoba s ovim sindromom pokazala je da 75 posto onih koji su dvaput dnevno koristili kapsulje ulja peperminta prijavilo poboljšanje svog stanja, u poređenju sa 38 posto onih u placebo grupi.

Čaj od nane

Čaj od nane može da pruži slične prednosti, iako efekti čaja, za razliku od ulja, još uvek nisu dovoljno proučeni.

Poznat je već dugo kao narodni lek za stomačne tegobe, a u kombinaciji s vranilovom travom može da zaustavi dijareju, dok je čaj od jednakih količina pelina i nane popularan kod trovanja hranom.
Sedam do deset listova sveže nane prelijte šoljom (250 ml) ključale vode, ostavite da odstoji poklopljeno 10 minuta, pa procedite i popijte toplo.

U slučaju da pravite čaj iz kesice, prelijte kesicu istom količinom vode.

Komentari (0)
Loading