Da li kijate, curi vam nos i kašljete, jeste li prehlađeni? Popijte kašičicu sirupa od đumbira ili napravite topli napitak. Eliksir od đumbira uzet direktno iz kašičice ima ukus blago ljute karamele, u napitku postaje blaži. Može se uzimati ujutru, tokom dana i uveče.
Domaći sirup od đumbira se vrlo lako priprema. Sve što treba da uradite je da uzmete tri sastojka, uveče ih pomešate i ujutru ćete imati gotov sirup.
Da biste napravili domaći sirup od đumbira, očigledno vam je potreban đumbir , koji sadrži bioaktivno jedinjenje zvano gingerol. Gingerol ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, podržava telo u borbi protiv virusa. Pored toga, đumbir pomaže u smanjenju vrtoglavice i mučnine koji se ponekad javljaju tokom infekcija.
Drugi sastojak je limun. Bogate su vitaminom C, sadrže i albedo, koji je beli deo koji svi obično izbegavamo, tako da u ovom receptu ne cedimo samo sok od limuna. Nakon temeljnog ribanja kore, isecite voće na kriške. Vitamin C neutrališe slobodne radikale u telu i tako podržava imuni sistem. Smanjuje upalu i oticanje tela dok se bori protiv prehlade. Takođe malo omekšava slatkoću sirupa.
I u njemu ima dosta slatkoće, jer je osnova sirupa med. Ovaj prirodni lek za suzbijanje kašlja ima umirujući efekat u lečenju suvog i vlažnog kašlja.
Recept za domaći sirup od đumbira za kašalj
Za teglu od 500-600 ml pripremite:
- 400 g meda
- 2 limuna, narezana
- 4 cm svežeg đumbira, iseckanog.
Stavite nekoliko kriški limuna i nekoliko đumbira u veliku, oparenu teglu. Sipajte 2-3 kašike meda. Ponovo dodajte limun i đumbir, ponovo sipajte med. Ponavljajte dok ne potrošite sve proizvode.
Zatvorite teglu i ostavite u frižideru najmanje 12 sati. Zahvaljujući tome, svi sastojci će se sjediniti i med će zajedno sa limunovim sokom i đumbirom formirati aromatičan sirup. Dobro protresite pre upotrebe da se svi sastojci sjedine i ukusi budu zasićeni.
Smeša se može čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru do 2 meseca.
Gotovu smešu pijte nekoliko puta dnevno po kašičicu ili dodajte u toplu, ali ne vruću vodu ili čaj.