Da li kijate, curi vam nos i kašljete, jeste li prehlađeni? Popijte kašičicu sirupa od đumbira ili napravite topli napitak. Eliksir od đumbira uzet direktno iz kašičice ima ukus blago ljute karamele, u napitku postaje blaži. Može se uzimati ujutru, tokom dana i uveče.
Domaći sirup od đumbira se vrlo lako priprema. Sve što treba da uradite je da uzmete tri sastojka, uveče ih pomešate i ujutru ćete imati gotov sirup.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Da biste napravili domaći sirup od đumbira, očigledno vam je potreban đumbir , koji sadrži bioaktivno jedinjenje zvano gingerol. Gingerol ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, podržava telo u borbi protiv virusa. Pored toga, đumbir pomaže u smanjenju vrtoglavice i mučnine koji se ponekad javljaju tokom infekcija.
Drugi sastojak je limun. Bogate su vitaminom C, sadrže i albedo, koji je beli deo koji svi obično izbegavamo, tako da u ovom receptu ne cedimo samo sok od limuna. Nakon temeljnog ribanja kore, isecite voće na kriške. Vitamin C neutrališe slobodne radikale u telu i tako podržava imuni sistem. Smanjuje upalu i oticanje tela dok se bori protiv prehlade. Takođe malo omekšava slatkoću sirupa.
I u njemu ima dosta slatkoće, jer je osnova sirupa med. Ovaj prirodni lek za suzbijanje kašlja ima umirujući efekat u lečenju suvog i vlažnog kašlja.
Recept za domaći sirup od đumbira za kašalj
Za teglu od 500-600 ml pripremite:
- 400 g meda
- 2 limuna, narezana
- 4 cm svežeg đumbira, iseckanog.
Stavite nekoliko kriški limuna i nekoliko đumbira u veliku, oparenu teglu. Sipajte 2-3 kašike meda. Ponovo dodajte limun i đumbir, ponovo sipajte med. Ponavljajte dok ne potrošite sve proizvode.
Zatvorite teglu i ostavite u frižideru najmanje 12 sati. Zahvaljujući tome, svi sastojci će se sjediniti i med će zajedno sa limunovim sokom i đumbirom formirati aromatičan sirup. Dobro protresite pre upotrebe da se svi sastojci sjedine i ukusi budu zasićeni.
Smeša se može čuvati u zatvorenoj tegli u frižideru do 2 meseca.
Gotovu smešu pijte nekoliko puta dnevno po kašičicu ili dodajte u toplu, ali ne vruću vodu ili čaj.