Evo šta je MUKOZNI IMUNITET: On nam je "prva linije odbrane" od virusa i bakterija, a evo kako da ga očuvamo

K.Ć. Vesti 17.10.2022 13:53 0

Jesenji i zimski period je pravi izazov za dečiji organizam

prehlada

Shutterstock

Pad temperature, vetrovi i kiše lako doprinesu da nam se zdravlje malo pogorša. Mnogi roditelji se pitaju - kako podići imunitet? Rešenje je možda briga o imunitetu sluzokože!

Imuni sistem limfoidnog tkiva povezan sa sluzokožom (MALT), kolokvijalno nazvan imunitet sluzokože, najveća je komponenta celokupnog imunog sistema koja je evoluirala da obezbedi zaštitu u sluzokoži.

Epitel sluzokože, čija je ukupna površina 100 puta veća od površine kože, istovremeno je prva linija odbrane i glavna ulazna tačka za mnoge patogene.

Urođeni i adaptivni mehanizmi štite površine sluzokože (uključujući kožu, digestivni trakt, urogenitalni sistem i respiratorni trakt) od potencijalnih patogena i takođe štite od neodgovarajućeg odgovora na bezopasne proteine kao što su hranljivi sastojci i alergeni. Imunitet sluzokože se sastoji od anatomski udaljenih, ali fiziološki povezanih komponenti, uključujući:

  • GALT - limfoidno tkivo povezano sa crevima
  • BALT - limfoidno tkivo povezano sa bronhima
  • NALT - limfoidno tkivo povezano sa nosom i grlom 

Na površini sluzokože nalazi se raznovrsna mreža imunih ćelija koje zajedno sa mikrobiomom (grupom bakterija) koji održavaju homeostazu i brinu o našem imunološkom sistemu. Ukratko, možemo reći da gde god postoji bilo kakva sluzokoža, tu je „tajno oružje“ našeg tela, koje je uvek spremno da se odbrani. 

Dakle, ako želimo da vodimo računa o svom imunitetu, pre svega treba da vodimo računa o imunitetu sluzokože – ako naša "prva linija odbrane" funkcioniše kako treba, naše telo će moći da se odbrani.

Pre svega, zapamtite da pijete pravu količinu vode, jedete zdravu i izbalansiranu ishranu, redovno vežbate i vlažite vazduh tokom grejne sezone. Raznovrsna ishrana i zdrav način života neophodni su za očuvanje zdravlja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading