Svi znamo da bi trebalo da jedemo raznovrsno, da na tanjiru imamo što više voća i povrća... Ali teško je odoleti isušenjima, pa posegnemo i za nezdravom hranom jer je ukusna, lako dostupna… Međutim, nezdrava hrana je u velikoj meri odgovorna za stanje srca i krvnih sudova, a prvi problemi javljaju se već na pragu pete decenije ili čak ranije. Starenje je samo po sebi faktor rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a ako tome dodamo i nezdravu hranu, rizik se umnogome povećava. Evo koju hranu treba izbegavati, a naročito ako imate više od 50 godina:
1. Pržena hrana
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Ovo je jedna od najvećih pretnji zdravlju, naročito srcu i krvnim sudovima. Ako želite zdravo srce nakon 50. godine, znajte da morate što pre da se odreknete pržene hrane i pohovane hrane. Hrana bogata zasićenim mastima vodi začepljenju arterija, povećanju nivoa lošeg holesterola i krvnog pritiska. Nutricionisti savetuju da osim izbegavanja pržene hrane, ograničite unos mesa na porciju od 60 grama dnevno, da crveno meso izbegavate, tj. jedete ponekad i da izbegavate punomasne mlečne proizvode.
2. Grickalice
Iako su mnogima saputnik dok gledaju film ili seriju, grickalice poput čipsa imaju mnogostruka negativna svojstva- obiluju solju, zasićenim mastima i šećerom. Sadrže “prazne kalorije” i brzo podižu nivo šećera u krvi. Podstiču prejedanje i gojaznost, jer je potrebno pojesti mnogo da bismo osetili sitost, a zatim će vrlo brzo doći do pada šećera u krvi i ponovne gladi.
3. Šećer u svim oblicima
Šećer je jedan od glavnih krivaca za pojavu mnogih bolesti, među kojima je dijabetes samo jedna od njih. Šećer takođe igra važnu ulogu u pogoršanju zdravlja srca. Osim u slatkišima, velika količina šećera nalazi se u gaziranim sokovima. Znajući to, mnogi posežu za dijetalnim napicima koji, s druge strane, obiluju veštačkim zaslađivačima.
Istraživanja pokazuju da oni koji često piju dijetalna pića povećavaju rizik od razvoja metaboličkog sindroma za 36 odsto i povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 67 odsto u poređenju sa onima koji ih ne piju. Zašto su dijetalna pića toliko štetna? To je zbog toga što veštački zaslađivači u dijetalnim napitcima sa niskim ili nultim sadržajem kalorija otežavaju telu da meri kalorije.
Samim tim povećavaju apetit, ometaju mikrobiome, a to može dovesti do netolerancije na glukozu i povećane želje za slatkom hranom. Ako želite da zaštitite svoje srce, umesto dijetalnih pića uzmite običnu ili gaziranu vodu, a pored vođenja računa o ishrani, morate da počnete da vežbate.
NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!
BONUS VIDEO
Pitam
29.09.2022 12:06Ako se pridržavam ovih saveta, koliko ću godina da poživim?oj otac se nije pridržavao i doživeo 78 godina, znači mogao je i više?