U Srbiji kreće sezona PREHLADE i GRIPA: Svaki dan tokom jela POJEDITE OVO povrće i podignite IMUNITET na maksimum

Vesti 28.09.2022 12:20 0

Snaga na usta ulazi, zato vodite računa šta jedete kad vam padne imunitet

prehlada

Shutterstock

 

Osvrćući se oko sebe verojatno ste zapazili da sve veći broj ljudi seže za papirnim maramicama, kija ili kašlje. Drugim rečima počela je sezona prehlade i gripe. Ako ne želite šmrcati ili, pak, zaraditi visoku temperaturu, onda vodite računa šta unosite u svoj organizam.

Prvo što primetite na svom organizmu kad se prehladite jeste da vam je pao imunitet. S obzirom da se svakodnevno krećete među ljudima, vrlo lako možete i vi zapasti u muku kašljanja, kijanja ili šmrcanja. Stoga pogledajte na koji se način možete sačuvati do prehlade ili gripe.

Uvedite u ishranu beli luk

Beli luk mnogi smatraju prirodnim antibiotikom. Ali se često i izbegava radi neprijatnog mirisa koji se ispušta zadahom.

U Srbiji kreće sezona PREHLADE i GRIPA: Svaki dan tokom jela POJEDITE OVO povrće i podignite IMUNITET na maksimum

Printscreen/Instagram

 

Metaanaliza 12 studija, objavljena u februaru 2020.godine u časopisu Experimental and Therapeutic Medicine istakla je da beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo koje podiže imunitet.

Pitanje imuniteta se posebno aktuelizovalo u okolnostima epidemije i prehlade, a iako nema dovoljno dokaza koji bi sigurno potvrdili da će beli luk sprečiti ili lečiti prehladu, može da odigra značajnu ulogu u odbrambenim mehanizmima tela na nekoliko načina. Dokazano je da biljna supstanca alicin koja se nalazi u velikim količinama u belom luku ima jako antibakterijsko dejstvo. Tu su antivirusna svojstva koja mogu da deluju na dva načina,  blokiranjem ulaska virusa u ćelije i jačanjem imunološkog odgovora.

Inače, beli luk je i jedan od najjačih antioksidanata.

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading