Dr Perišić rešio dilemu svih SRBA: "Zaboravite na BELI luk i LIMUN, ovo POVRĆE je najbolje za IMUNITET, čuva od svih VIRUSA"

J.V. Vesti 15.05.2023 08:28 2

Stigla je jesen, a sa njom još jedna borba sa virusima. Dr Perišić savetuje šta treba da jedete da biste zdravi pregurali jesen

Dr Perišić rešio dilemu svih SRBA: "Zaboravite na BELI luk i LIMUN, ovo POVRĆE je najbolje za IMUNITET, čuva od svih VIRUSA"

Printscreen/ Prva

Sezona prehlada uveliko je počela, pa je dr Vojislav Perišić, gostujući u Jutarnjem programu "TV Prva", objasnio koje su to namirnice koje redovno treba da jedemo, a koje će nam ojačati imunitet.

- Osnovna postavka kojom učimo studente je sledeća: kada dolazi jesen, to je vreme virusnih infekcija. Koja hrana utiče na povećanje ćelijskog imuniteta protiv virusa? Jedno jaje. Za doručak moramo da pojedemo makar jedno jaje. Ko pojede jaje, njemu ne treba nijedan drugi protein. Nije važno da li je kuvano ili prženo, to je svejedno - kaže dr Perišić.

Takođe, naglasio je da treba da jedemo bundevu, naročito deca.

- Sve što je žuto od voća, misirača, ludaja i dunja. Beta karoten je snažni antioksidans, ali on samo gasi požar na nastupajuću virusnu infekciju. Bundevu treba jesti za užinu i pomešati je sa bananom, to je perfektno za decu! Možete da dodate malo cimeta, cimet kao dodatak je snažna antivirusna namirnica. Cimet dodajte deci starijoj od godinu dana -  rekao je gastroenterolog.

Iako mnogi misle da su organizam obogatili vitaminima iz pomorandži, dr Perišić otkriva da je najbolja opcija zameniti ih jednom crvenom paprikom.

- Ko pojede jednu papriku dnevno, to je dnevna potreba vitamina C. Ne treba da jedete pomorandže, ananas i tako dalje, dovoljna je jedna crvena paprika. Ako unosimo dosta proteina i lipida, neće biti infekcija. Znate šta, kada nastupi infekcija, to je strahovita eksplozija oksidativnog stresa. Nama ne smeta virus kao virus, nego oksidativni stres. To rešavamo svežim voćem i povrćem", kaže dr Perišić i dodaje:

"Treba da jedemo tikvice, plavi paradajz, brokoli i najbolje je davati deci. Treba ih dodati u jela koja deca vole, malo po malo. Kupus je antioksidans, a najbolje je kad je kuvan. On je jedina biljka koja ima probiotsku bakteriju. Kad ga jedemo, unosimo mnogo antioskidansa, temperatura na kojoj se kuva ne uništava tu bakteriju", rekao je.

Komentari (2)
Loading
jodif
26.09.2022 12:51

sad odjednom nevaoljaju beli lik i limun. dosta smaranja

Mladen
26.09.2022 13:28

Jova Jovanović Zmaj "svako jutro jedno jaje ...". Doktore znaš li nešto drugo da nam kažeš?