Nauka svedoči mnogim prednostima koje ova biljka nudi.
Kelj je među namirnicama koje sadrže najviše nutrijenata na planeti.vitamin A, vitamin, vitamin C, Vitamin B6: mangan, kalcijum, bakar, kalijum, magnezijum, ali i B1, zatim vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), gvožđe i fosfor.
Odličan je izvor vitamina C, a da bi vam to i dokazali, neophodno je da kažemo da mnogo više vitamina C od većine drugog povrća, sadrži oko 4,5 puta više od spanaća.
Kelj može da reguliše holesterol u krvi
Supstance koje se nazivaju sekvestranti žučne kiseline mogu da vežu žučne kiseline u digestivnom sistemu i da spreče njihovu reapsorbaciju. Ovo smanjuje ukupnu količinu holesterola u telu. Kelj zapravo sadrži sekvestrante žučne kiseline, koji mogu da smanje nivo holesterola. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih oboljenja tokom vremena .
Jedna studija je otkrila da svakodnevno konzumiranje soka od kelja tokom 12 nedelja povećava HDL („dobar“) holesterol za 27% i snižava nivoe LDL za 10%, takođe poboljšava i antioksidativni status . Prema jednoj studiji, kuvanje kelja na pari dramatično povećava efekat vezivanja žučne kiseline.
Pareni kelj je zapravo 43% jači od holestiramina, leka za snižavanje holesterola koji funkcioniše na sličan način, prenosi Healthline.